Тежка техника на аварийни екипи, Гражданска защита, военни и пожарна безопасност вече е на място в пловдивското село Трилистник, след като водата почти се оттече, съобщава БНТ

Най-голяма е драмата на хората, чиито къщи са залети до половината с кал. Голям проблем остава и липсата на електричество.

Изключително големи са щетите за селскостопанските производители.

Цяла нощ семейството на Йорданка Лалева е изпомпвало вода от къщата си. Нови електроуреди, мебели и покъщнина са унищожени. Успели са да спасят животните си.

"Вкарахме животните вкъщи, за да ги спасим от водата. Аз цялата бях до тук във вода. Тук ги качихме на мивката, ама мивката започна да се пълни. Моят син от тук ги вкара с баща му през прозореца, за да ги спасяваме. Помпата вадеше водата, по-малко вода да има. И те бяха мокри до коремчето", каза Йорданка Лалева.

Водата в Трилистник постепенно се оттегля и няма застрашени хора, сега предстои тежката работа по разчистването и възстановяването.

В едно от стопанствата тонове слъчноглед и пшеница са потопени.

"Водата дойде много бързо, беше до кръста и изнесе слънчогледа от халите. Полята със слънчоглед също са залети и унищожени тотално", каза Георги Стоилов.

Хората се питат не можеше ли да се предотврати бедствието, след като отдавна се знае за липсващата в близост дига на река Стряма.

Половината село Трилистник остава под вода

"Това нещо се знае, от 2005 година е скъсана. Вижда се на гугъл мапс, дигата я няма до средата на нивата. До момента никой не е взел никакво отношение към този въпрос. Причината не е в бедствието, а в безхаберието".

Все още не е започнал описът на щетите, очаква се това да стане след оттеглянето на водата от къщите и дворовете.

През цялата нощ в пловдивското село Трилистник, община Марица, са дежурили екипи на МВР и пожарната, съобщава БНР

Кметът на селото Мирчо Петров съобщи, че снощи с гумена лодка е евакуиран един човек, който е потърсил спасение на покрива на къщата си.

"Гледахме първо да опазим имуществото на хората, защото голям част ги нямаше. Водата в селото вече се е отдръпнала с едва четвърт, но все още в голяма част от къщите има вода в дворовете и на първите етажи. Снощи към 22.00 часа евакуирахме с лодка един човек, който се беше качил на покрива. Докато не се оттегли реката, нещата ще станат трудно, защото самата река е малко над нивото на селото".

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на "Напоителни системи", последвана от приливната вълна в село Трилистник. Това стана ясно след като директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов заедно с експерти от дирекция „Контрол“ са обходили днес участъка от реката между селата Калековец и Маноле, съобщиха от дирекцията. Информацията за очакваната приливна вълна беше получена в петък от Национален институт по метеорология и хидрология и незабавно бяха предупредени кметовете на всички населени места, допълниха оттам, съобщава БТА. 
БНР/БТА