/ / iStock/Getty Images
В село Марково 5G антена няма да има, съобщи кметът на община "Родопи" Павел Михайлов след среща срещу изграждането на приемо-предавателна станция.

До срещата се стигна след като 9 села от родопската яка се обединиха и възстанаха срещу изграждането на приемо-предавателната станция в Стопанския двор на Марково, между къщите. В селото бе инициирана и подписка срещу поставянето на съоръжението в населеното място.

Антена на телеком върху културен дом взриви напрежение в беловското село Мененкьово

"Ние не сме срещу новите технологии, но на първо място са хората от населеното място, техните искания и притеснения", заяви кметът Михайлов. Той каза, че община "Родопи" се ангажира да предложи подходящо място, осигуряващо спокойствие на хората и да е на безопасно отстояние.

Кметът на село Марково Десислава Терзиева обясни мотивите за категоричната позиция срещу изграждането на ретранслатора в Марково с липсата на доказателства, че въпросното съоръжение покрива стандартите на допустими нива на електромагнитна радиация, която пряко влияе на околната среда и крие неизменни рискове за здравето и живота на хората.
БТА