/ Община Белово
Антена на мобилен оператор, монтирана на покрива на новопостроения културен дом в беловското село Мененкьово взриви напрежение сред местни жители. Събира се и подписка с искане съоръжението да бъде премахнато.

Пак пускат за продан плажа в Белово

Главният мотив на недоволните е страхът от вредни въздействия върху здравето им - базовата станция е буквално на метри от домовете им. За хората в селото е особено чувствителна и темата за самата сграда.

След като на 22 юни 2016 г. опустошителен пожар унищожава читалището, с цената на много усилия и не без помощта на дарители на негово място е издигнат културният дом, който бе открит през пролетта на тази година.

Вероятността при бъдеща поддръжка на антената да бъдат нанесени повреди по покрива провокира допълнително възмущение. Съмнения предизвиква и поведението на работниците, поставили съоръжението преди около две седмици - до последно те лъжели хората, че правят гръмоотвод.

Обсъждат заем от 200 000 лева за компостираща инсталация в Белово

Недоволните потърсили повече информация от кмета на селото Иван Адов, който обаче им обяснил, че решението за монтиране на техниката е взето от Общинския съвет. От местния орган на власт пък им обяснили, че антената е поставена по искане на абонати от Мененкьово на същия телеком, оплакали се от лош обхват. Както и че са спазени законовите процедури.

В това уверява и кметът, който припомня, че на 11 декември миналата година на сайта на Община Белово е публикувано намерението на мобилния оператор да постави базова станция върху културния дом. Даден е бил и срок за подаване на възражения, но такива не са получени.