/ БГНЕС, архив
Най-малкият транш по заема от 120 млн. лв., който е предложен на община Пловдив от Европейската инвестиционна банка е 10 млн. лв. Това обяви в официалната си Фейсбук страница депутатът и бивш кмет на града под тепетата Славчо Атанасов. 

Пловдив ще тегли заем от 120 млн. лв., дадоха мандат на кмета за преговори (СНИМКИ)

"Всеки ден стават ясни нови подробности за предлагания от кмета Здравко Димитров голям инвестиционен заем. Последната новост е, че най-малкият транш по този заем е 10 млн. лв. Като прибавим условието, че ЕИБ дава само 50% от необходимата сума за даден проект, се вижда, че всички обекти под 20 млн. лв. не могат да се финансират по този кредит. Това веднага зачерква обекти като „Модър-Царевец“, Плувния басейн, Спортната зала на бул. „Дунав“, пробива под колелото на бул. „Марица-юг“ и още десетина проекти от този мащаб", коментира Атанасов. 

Общинският съвет в Пловдив гласува за нов 120-милионен заем, вдига такса смет и данък МПС

Според него истината е, че с този заем могат да се финансират само няколко големи проекта на града, които са на стойност над 20 млн. лв.

"Условието, че ЕИБ финансира 50% от проекта, веднага поставя въпроса откъде идват останалите 50 %. В момента Пловдив няма собствени средства за такива обекти и няма свежи пари, напротив, потънал е в дългове, каквито не е имал още от времето на прехода. Както казвах в предизборната кампания, за което бях атакуван от останалите кандидати - Пловдив е пред фалит, и за жалост се оказах прав. След като парите по заема са недостатъчни, следва ли, че кметът ще предложи вземането на още един заем на стойност от 120 млн. лв., за да се финансира другата половина от големите обекти. Можем ли, без да разберем, да се окажем със заеми за над 250 млн. лв?", пита депутатът. 

Зико проведе консултации за 120-милионния заем от Европейската инвестиционна банка

Той допълва, че сравнението със София, която също ползва такъв заем за строителството на метрото, не е в полза на Пловдив. "Първо, София има бюджет за 2020 г. от 1 750 млн. лв., а Пловдив от 310 млн. лв. Собствените приходи на София са 780 млн. лв., а на Пловдив – 140 млн. лв. София изгражда метро, което струва милиарди и там ограничението от 10 млн. лв. няма никакво значение. София може да съфинансира всеки проект със собствени средства, защото те са 6 пъти по-големи от тези, които събира Пловдив и разполага със свежи пари, каквито града ни няма. И не на последно място, близо 68 процента от чуждестранните инвестиции са в София. Тя разполага с колосална сума от финансови инструменти, несъпоставима с пловдивската. Не може да става сравнение със столицата, която има по-голям бюджет от половината министерства в България", посочва Атанасов.

Гласуват бюджета на Пловдив за 2020 година през февруари

По думите му проектобюджетът за 2020 година на Пловдив е с 15% по-малък от този за 2019 г. Догодина финансовата рамка ще е в размер на 310 млн. лв. при 357 млн. за тази година. "Ако действително 310 млн. лв. е реалният бюджет, това означава, че няма да има капиталова програма. Всички пари ще отидат за заплати, осигуровки, издръжка, соц. разходи. Какво става с обещаните от кмета 12 детски градини и 2 училища? Колко от тези учебни заведения ще се построят през 2020 година и с какви пари? С какви средства ще се ремонтират ул. „Кукуш“, ул. „Даме Груев“, ул. „Рогошко шосе“, ул. „Кукленско шосе“, бул. „Хр. Ботев“ и още десетки районни улици с важно за гражданите значение. Ето на тези въпроси трябва да даде отговор г-н кметът, а след това да мисли за транспортен възел свързващ район „Тракия“ и район „Южен“, който ще струва минимум 55 млн.лв. С екип от 9 зам.- кмета ( два пъти повече от град Варна) трябва да има готови решения на всички проблеми", подчертава Атанасов.

ЕИБ предлага на Община Пловдив кредитна линия от 120 млн.лв. за 25 години за инфраструктурни обекти

По думите му реалността е, че бившият кмет Иван Тотев е оставил празна общинската хазна. Атанасов съветва сегашният градоначалник Здравко Димитров да каже тази истина на пловдивчани и да ги предупреди за предстоящите трудни времена. 
 
 

Пловдив – финансовата Пепеляшка Всеки ден стават ясни нови подробности за предлагания от кмета Здравко...

Публикувахте от Славчо Атанасов в Неделя, 29 декември 2019 г.