Кметът на Община Перущица Мария Вълканова е сигнализирала прокуратурата за скандалните снимки на певицата Рут Колева. Причината – фотосесията на Колева за модно списание, в която певицата позира в оскъдно облекло върху мраморен саркофаг, изграден в памет на загиналите в Априлското въстание. Той е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен “Паметник на трите поколения”. 

Снимките предизвикаха вълна от възмущение от потребители в социалните мрежи. А в последствие бяха изтрити. 

“Това е абсолютно грозно и недопустимо. Надяваме се, че прокуратурата ще вземе отношение. Обиден е начинът, по който е направена тази фотосесия”, заяви за NOVA кметът на Перущица Мария Вълканова

Министърът на културата Велислав Минеков също коментира темата. Той заяви, че „не е запознат със случая, но със сигурност е нещо много грозно". 

Самата Рут Колева пък написа статус във Фейсбук. „Нито аз, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, сме имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет”, написа Колева. 

Тя обаче изтъкна няколко фактора, които са довели до ситуацията. По думите ѝ основният от тях е „годините разруха и занемаряване, които са останали незабелязани, или удобно игнорирани. Които щяха да останат незабелязани, ако моделът на снимката не бях аз. За справка, това не е първата фотосесия от този характер на това място. Паметникът на трите поколения в близост до гр. Перущица е в толкова окаяно и шокиращо състояние, че човек едва ли би го видял или посетил по някаква причина”, възмущава се певицата. И описва състоянието на паметника: „Това, което имаше обаче, беше апокалиптична разруха, надписи "Що е черно на сапун", свастики, вулгарни изрази на английски език, грозни графити, купчини боклук и падащи плочки. Районът около въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите”. 

Рут Колева заявява, че възнамерява да направи дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника
NOVA, БГНЕС, Рут Колева/Фейсбук