/ netinfo
Нощ Пловдив
96233
Нощ Пловдив
  • Нощ Пловдив
"Фондация "Отворени изкуства" отказва общинското финансиране за НОЩ Пловдив, заложено в културния календар на Община Пловдив“. Това заяви за Дарик Веселина Сариева – директор на фондацията, която вече 14 години организира фестивала.
 
Аз нямам и съм нямала намерение да спирам събитието и то ще се проведе“, подчерта Сариева и припомни, че тя държи авторските права на марката на фестивала НОЩ Пловдив, който по думите й е едно от събитията, което доведе до домакинството на града като ЕСК през 2019.
 
Решението на директора на „Отворени изкуства“ е заради изказването на кмета Иван Тотев в отговор на пост на Сариева в личния ѝ профил във Фейсбук относно начина на ремонт на емблематичната пловдивска улица ул.“Отец Паисий“.
 

Без да бъдат информирани предварително обитателите, бизнесите и гражданите от Община Пловдив на 1 февруари 2018 година з...

Публикувахте от Vesselina Sarieva в 6 февруари 2018 г.

Позицията ѝ предизвика широк обществен отзвук и от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата препоръчаха паветата от „Отец Паисий“ да не бъдат слагани другаде.
 
Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”, заяви Тотев на пресконференция.
 
Реално погледнато, това е заплаха. Ние не правим култура на страха и не можем да приемем подобен тоталитарен метод“, категорична е Сариева.

 Зам.-кметът по култура Александър Държиков изрази пред Дарик съжалението си от решението й, но подчерта, че Общината ще организира подобно събитие.
 
40 000 лева е сумата, заделена за фестивала. Парите няма да отидат за нищо друго. С тях ще организираме алтернативно събитие на същата дата, така че да няма празнота в Културния календар на града, а как ще се казва то, няма особено значение...дали ще е например Галерия или Нощни галерии - това вече са подробности“, заключи той.

Репортажа по казуса чуйте в звуковия файл.