С намаление на такса смет и мажоретки агитират за смяната на найлоновите торбички
С намаление на такса смет и мажоретки агитират за смяната на найлоновите торбички / netinfo
10% намаление на такса смет да ползват през следващата година търговците, които сменят найлоновите торбички с бързоразграждащи се деграленови пликове, ще предложи отдел “Екология” в общината, съобщи главният еколог Христо Минков. Въвеждането на бонуса е част от кампания за ограничаване употребата на полиетиленови опаковки на територията на Община Пловдив. Тя стартира днес с хепънинг на площад “Стефан Стамболов”. Организаторите му ще раздадат 5000 деграленови торбички, рекламни материали и брошури за ефекта от въвеждането на екологичночистите пликове.

В програмата ще се включат мажоретен състав, духов оркестър, фолклорни и спортни танцьори и театрална група „Чарли” . Хепънингът започва в 10.45 часа с шествие от пл. „Централен” до общината. За финал на събитието се предвижда изпълнение на химн за екоторбичките, чийто автор е основателят на джаз формация „Бели, зелени, червени” Веселин Николов.

В края на юли пловдивските общински съветници гласуваха кметът да вземе мерки за ограничаване употребата на полиетиленови чанти в търговските обекти в града. Екологично чистите се разлагат за максимум година и половина и са по-скъпи само със стотинка в сравнение с найлоновите. Две от местните фирми вече влагат при производството специалната канадска добавка, която катализира разграждането на опаковките.