/ netinfo
Сериозно гражданско недоволство се навдига в няколко села в община Баните, чиито жители плашат с блокада на главният път Смолян-Пловдив, заради чаканият повече от 57 – години път между Загражден и Белица. Това съобщават от Инициативен комитет, подкрепен от Сдружение "Горди Загражденци".

Щети за десетки милиони нанесли дъждовете и свлачищата в последните месеци

Те приканват жители и гости на с. Загражден, с. Давидково, с. Вълчан дол, с. Глогино, с. Планинско, с Рибен дол и др., на гражданско неподчинение, кооето ще се изрази в блокада на пътя Смолян-Пловдив при отбивката за гр.Лъки-ресторант "Юговско ханче", допълни Дончо Толсузов от Загражден, който е част от Инициативният комитет.

Протест край Смолян: Блокираха международен път заради свлачището край Тикале

Блогадата на пътя е предвидена за 14 септември от 10:00 ч., като ще продължи докато хората не чуят ясни отговори от от Министерството на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура" за неизпълнените обещания от преди повече от една година. Те настояват да се даде точен отговор на датата за довършване на отсечката Загражден-Белица, която се чака вече 57 години.

Миналата година отново имаше заплахи за блокада на пътя, но тогава от АПИ се ангажираха и обещаха да довършеят пътя в кратки срокове, но след 14 месеца от последната среща, това не е факт.

Смолян получи над 2 млн. лева от държавата за ремонти

Според областният управител на Смолян, Недялко Славов по решаването на въпроса не е спирало да се работи. „В момента върви обществена поръчка в АПИ, всеки момент се очаква избор на изпълнител, като вече е избран надзор.

При тази ситуация, за да се прави пътя се минава през обществена поръчка, друг вариант няма“, коментира Славов. Според него, ако всичко върви наред и няма жалби и съдебни спорове по процедурите, през идната пролет ще започне строителството на въпросната отсечка и пътя в рамките на следващият сезон ще бъде отворен.