/ Адриан Кулев, Dariknews.bg
Граждани отново блокираха за близо два часа тази вечер международния път Смолян - Средногорци - Мадан, в района на свлачището край Тикале. Недоволството на  родопчани е свързано с темповете, с които се работи по разчистване на скалните маси, заради което се налага да се използват обходни маршрути, като единият от тях е специално направен, но е доста стръмен и тесен. Хората искат ден по-скоро да бъде пуснат главният път, за да се спре с обикалянето. 
 
За разлика от първия протест, когато една от основните тези бе, че свлачището, което затвори пътя в началото на март се е успокоило и не е активно, именно днес то отново напомни за себе си и колко е опасно, като затвори отново и двете пътни платна.

свлачище протест
Адриан Кулев, Dariknews.bg

Въпреки това протестиращите настояват да се работи денонощно по проблема, за да бъде пуснат пътя отново, като изразяват недоумението си от изминалите пет месеца и извършените дейности по укрепването му, които според тях са минимални. Според едни от най-активните протестиращи Рамзи Ходжов от с. Катраница, в случая държавата „спи“ и нищо неправи по проблема:
 
„За цели пет месеца те не можаха да реагират, ако това е бедствие, то аз съм трамвай. Как е възможно това, охлювите отидоха до Гърция и се върнаха, а те не могат да докарат един багер да оправят проблема. Питам се аз, нашият бос на магистралите кога ще ни прати и на нас, да ни отпуши една артерия. Плащаме винетка само за въпросните три километра, никъде другаде не ходя, а сега и тях ми орязаха“, коментира Ходжов.

свлачище протест
netinfo

Според Веселин Аучев от Подвис, този протест е бил планиран още по-рано, но са дали възможност на институциите да се организират.
 
„Видяхме, че почнаха да работят и днес пак паднаха камъни“, коментира Аучев.
 
Според него, хората не са склонни да чакат сроковете, които са обявени за средата на септември, но в момента са поставени в ситуация, в която нямат избор.
 
„Пет месеца бездействаха, сега започнаха да работят. Тук винаги ще си падат камъни. Тези мрежи, които планират да сложат е безумие, няма да издържат. Най-добрия варят е да се направят  на стъпала, да се циментира. Така се прави и в чужбина“, категоричен е Подвис.

свлачище протест
netinfo

Росица Куцова от с. Ряка бе категорична, че в случая не става въпрос за политически протест.
 
„Как пътя за Рилския манастир бе разчистен за един ден, а тука месеци наред не е оправен терена. Ако те пътуват по това трудно трасе, или техните дечица, сигурно много бързо щяха да намерят пари и начин да го оправят“, коментира Куцова.
 
Докато течеше протеста, заради който се получиха километрични опашки от коли и в двете посоки тръгна ново свлачище на отсрещния склон, където се намира база на местна фирма, която се занимава с пътно строителство. Падналите камъни и дървета оголиха магистрален водопровод, който свързва близките населени места с питейна вода и при евентуална авария ще остави хиляди без вода.

свлачище протест
netinfo

Родопчани бяха категорични, че ще продължат с протестите и изразиха недоволството си от отсъствието на местната власт , като според тях те са имали обещанието на областния управител на Смолян Недялко Славов, че той на 1 август отново ще бъде там, при тях.
 
По-рано през деня на партиен брифинг, Славов на зададен въпрос за очаквания процес отговори, че не знае за такъв и че се работи по въпроса, като обещаният срок от тях да се пусне движението по пътя за всички моторни средства си остава 15 септември и това ще бъде спазено.
 
Половин час след началото на протеста, от пресцентъра на областна администрация Смолян , разпространиха съобщение на Агенция „Пътна Инфраструктура“, според което алпинисти изграждат анкерната система над срутището край Тикале на пътя Смолян - Мадан.

свлачище протест
Адриан Кулев, Dariknews.bg

„Днес работата им беше инспектирана от инж. Михаил Рашков, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ. Работата на алпинистите обаче е затруднена от продължаващите и днес дъждове в региона. Монтирането на анкерите е задължителен елемент от дейностите, които трябва да бъдат изпълнени преди поставянето на високоякостната мрежа, с която да се укрепи скатът. Очаква се, ако времето се подобри и дъждовете спрат, до 30 дни да започне и монтирането на мрежата“, се казва още  в съобщението
 
От АПИ са категорични, че целта е до 15 септември да завършат укрепителните дейности и движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път.

свлачище протест
Адриан Кулев, Dariknews.bg

„От падналите проливни дъждове в региона срутищният процес се активирал отново и са взети допълнителни мерки за обезопасяването на пътя. За опазване живота и здравето на гражданите е забранено преминаването, както на автомобили, така и на пешеходци в района на срутището“, съобщават от Пътната агенция.
 
Първият протест на родопчани бе преди две седмици и се заканиха да продължат с протестите, докато не се отвори пътя.

свлачище протест
Адриан Кулев, Dariknews.bg