Разгневени пловдивчани и асеновградчани ще блокират Върховния административен съд
Разгневени пловдивчани и асеновградчани ще блокират Върховния административен съд / netinfo
Членове и симпатизанти на политическа патия „Ред, законност и справедливост” ще блокират сградата на Върховния административен съд заради отказа на Пловдивския административен съд да касира изборите за общински съветници. Това съобщи в Пловдив лидерът на партията Яне Янев. Решение за това ще бъде взето на политически съвет на партията.

Административен съд Пловдив е функция на управляващите в България и си позволява да дописва Закона за местните избори, смята Янев. Той ще сезира Висшия съдебен съвет за решението на съдия Павлина Найденова, върху която вероятно е бил упражняван силен политически натиск.

До края на следващата седмица Яне Янев ще подаде жалба във Върховния административен съд срещу решението на Пловдивския. Той ще изпрати документите, заедно с протоколите от секционните избирателни комисии и решението на Общинската избирателна комисия на еврокомисаря по правосъдие и до Европейската комисия.

Административен съд Пловдив отказа да обяви изборите за съветници за недействителни, както и да върне решението на Общинската избирателна комисия за ново разпределение на мандатите, въпреки че при ръчното преброяване на недействителните гласове в 7 секции, бяха открити четири спорни бюлетини. Ако това беше допуснато по силата на математическата експертиза един съветник на БСП трябваше да бъде сменен със съветник на „Ред,законност и справедливост”.

Делото беше образувано по жалба на неуспелият, само заради липсата на един глас, кандидат за съветник от РЗС Борис Джелепов, който е адвокат по професия.

В Пловдив и Асеновград „ Ред, законност и справедливост” имат над 5000 симпатизанти и всички ме питат защо нямаме нито един представител в местната власт, обяви депутатът от ОДС Яне Янев. Той получил повече от 370 писма за един месец от разгневени пловдивчани и асеновградчани.

23 гласа не достигнали на „Ред, законност и справедливост” Асеновград за да вкарат свой съветник в Общинския съвет. При ръчното броене в Административен съд Пловдив за открити 33 действителни бюлетини за същата партия, но съдът е назначил химическа експертиза за да провери дали не са подправени. Делото ще се гледа на 11 декември.