/ БГНЕС

По-малко от една четвърт са средно хората, които са пуснали бюлетина в Пазарджишко до 17,30 часа, показват обобщени данни за избирателната активност в региона. Средната за цялата област е 23,37%, а гласувалите – 56 729 души от общо 242 733 с право да участват във вота.

Най-апатични към изборите се показват в община Пазарджик, където през секциите са минали едва 18,62 на сто от хората в списъците. В Панагюрище  бюлетина за евродепутати са пуснали 20,6%, в Пещера – 21,99%, в Брацигово – 23,23 на сто.

Висока се запазва активността в Батак – 45,06%, а първа по резултати вече е Сърница с 50,96 на сто. В 4 общини активносттта е над 27 на сто – Велинград, Лесичово, Ракитово и Стрелча.

Днес по-рано Районната прокуратура във Велинград беше сезирана за сигнала за купуване на гласове, подаден за село Грашево, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Пазарджик Стойко Власев. В жалбата представители на партия, издигнала свои кандидати за евродепутати, твърдят, че от конкурентна политическа сила събирали личните карти на хората и раздавали пари на ръка срещу уговорката да гласуват с определена бюлетина. Като извършители се сочат общински съветник от Велинград и ръководен служител от Държавното ловно стопанство „Чепино“.

Извършена е проверка и по друг сигнал – за агитиране в изборния ден пред една от секциите в град Пещера, също от двама мъже. На място не е установено нарушение, жалбата е оставена без уважение.

Член на секционна комисия в панагюрското село Елшица пък се оплакал в РИК от свой колега, който не само не се явил при започване на изборния ден, но и не отговарял на телефона си, когато бил потърсен от председателя. Жалбата е оставена без уважение като маловажна, а отсъстващият е заменен с друг човек.

Получена е жалба от Пещера за двама души, които агитирали за една от политическите партии пред секция в града. В момента се извършва проверка от представители на РИК.

Всички 364 секции са отворили навреме.

Десет членове на секционни комисии не са се явили на работните си места в Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Ракитово. След кратко изчакване те са заменени с хора от списъците с резерви, съобщи говорителят на РИК Стойко Власев.

Монтираните в 105 секции машини за гласуване са заработили нормално, не са установени проблеми. Осигурено е и техническото им обслужване – на всеки 4 уреда има по един техник, който е в готовност да се отзове при необходимост.

Право на глас имат 242 733 човека в региона. Към момента няма заличени в деня на вота избиратели.

От Областната дирекция на МВР припомнят, че граждани с повредени или изгубени лични карти могат да получат удостоверение за гласуване и днес до 19,30 часа. До момента в Пазарджишко са издадени 18 такива документа. 

Информация и сигнали за изборния ден може да подавате в редакцията на Дарик радио-Пловдив и на дежурните телефони 0899910318 и 0888265018, както и на официалната страница на медията във фейсбук.

Сигнали, свързани с нарушения на изборния процес, можете да подавате и на денонощно откритата линия на МВР на телефон 02/982 22 32 и e-mail: izbor@mvr.bg.