цех
цех / netinfo
Бившите служителки на закрития цех не са получили заплати и обещетения
Бивши работнички от обувен цех в септемврийското градче Ветрен тази сутрин обградиха сградата с жива верига, съобщи кметът Радослав Лютаков. Протестът им е заради неизплатени заплати и обезщетения за съкращение. През декември всички 120 наети са били освободени, а днес работодателят беше изпратил бригада с бус да събере останалото фирмено имущество.

За да попречат на това, жените обградили цеха с телата си. Стигнало се до стълкновения. Шофьорът на буса тръгнал да избутва с бронята си насъбралите се хора, сред които вече били и две длъжностни лица – Радослав Лютаков и кметът на Септември Марин Рачев. Няма ранени и пострадали. Веригата устояла на натиска и не допуснала буса да влезе. В момента техниката се е оттеглила, но чака удобен момент, за да проникне в имота и да натовари машините. А протестиращите са твърдо решени да стоят на поста си, докато не им бъдат изплатени дължимите суми.

Цехът е на фирма „Еко скарпе”. Тя е собственост на италианци, базирана е в Пещера.

Ощетените са подали жалби в Областната инспекция по труда, откъдето на работодателя са съставили десетки актове. Писали са и писмо до омбудсмана Мая Манолова. Засега обаче институциите не са успели да накарат фирмата да се издължи.