Прокурори, полицаи и следователи учат ученици на безопасно поведение на пътя
Прокурори, полицаи и следователи учат ученици на безопасно поведение на пътя / vesti.bg

Екипи от прокурори, следователи и полицаи, които извършват огледи и участват в разследвания по тежки пътни произшествия, ще изнасят лекции за безопасно поведение по пътищата пред учениците от 11 клас във всички училища в Пловдивска област.

Това стана ясно след съвместна среща в Окръжна прокуратура-Пловдив, където бе подписано споразумение за сътрудничество между прокуратура, полиция и Регионалния инспекторат по образованието (РИО).

Тревожната статистика сочи, че през последните месеци на територията на Пловдивска област са зачестили случаите на тежки пътни произшествия със загинали младежи на възраст под 20 години.

Лекциите за безопасност на движението ще се провеждат в часа на класния ръководител и стартират през следващата седмица. Причината екипите от магистрати и полицаи да влизат в паралелките от 11 клас е, че на тази възраст учениците вече имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление.

„Целта е да се разясни на кандидат-курсистите до какви последици биха могли да доведат шофирането с превишена скорост, сядането зад волана след употреба на алкохол и въобще неглижирането на правилата за движение. Но ние се обръщаме не само към бъдещите водачи, но и към пътниците, които сядат до тях в автомобила, защото те също носят отговорност, ако видят шофьор в неадекватно състояние и не го спрат преди да потегли на път. В класните стаи ще влязат само колеги – магистрати и полицаи, които са практици. Те са били неведнъж на огледи на тежки пътни произшествия и в продължение на години са разследвали причините за настъпването им. Факт е, че дори и при съобразяване с максималната скорост за движение по съответния път, се крие възможност да бъде предизвикана катастрофа – виновно /по непредпазливост/ от водача. Затова трябва да се шофира с повишено внимание и с бдителност. Ние искаме нашето послание, че на пътя всеки трябва да е отговорен, прецизен и подготвен, да стигне до колкото може повече ученици, защото това означава спасен човешки живот“, коментира след срещата Румен Попов, окръжен прокурор на гр. Пловдив.

Лекциите на екипите от магистрати и полицаи ще бъдат проведени в 68 училища в Пловдивска област, където има паралелки от 11 клас или пред 4 419 ученици, като от тях 3 225 ученици са в град Пловдив.