Катя Лерца прегази полицая Делян палазов
Катя Лерца прегази полицая Делян палазов / netinfo
Жената, която прегази и уби полицай с джипа си, преди дни бе хваната да кара кола, след като би трябвало да ѝ е отнета шофьорската книжка. КАТ обаче не са стартирали процедурата!

"Поради законодателно опущение, не би могла да се търси наказателна отговорност от обвиняемата Катя Лерца за шофирането ѝ без свидетелство за управление на МПС". Това се казва в съобщение от Прокуратурата. 40-годишната жена блъсна и уби на място с джипа си пътния полицай Делян Палазов на 13-ти май.

С постановление на наблюдаващия прокурор от 17.05.2017 г., е било разпоредено временно отнемане на свидетелството ѝ за управление, съобразно новата законова разпоредба на чл. 69а от НПК. Постановлението на прокурора незабавно е било изпратено за изпълнение на органите на КАТ. Последните обаче не са стартирали процедура по налагане на принудителна административна мярка за отнемане на свидетелството за управление на обвиняемата.

Същевременно, разпоредбата на чл. 343 в, ал. 3 от НК /създадена от законодателя по същото време, по което е разписана и нормата на чл. 69а от НПК/, предвижда носене на наказателна отговорност само за шофиране в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за управление на МПС, но не и за шофиране в срока на сходната мярка на процесуална принуда. Т.е., в конкретния случай, Катя Лерца няма да бъде наказана.

Все така поради несъвършенство на извършената законодателна промяна, е налице и пропуск на законодателя да се предвиди санкция за неизпълнението на мярката на процесуална принуда, резултираща във възможност да се поиска изменение на взетата спрямо обвиняемата мярка за неотклонение в по-тежка такава. С подобна санкция /чл. 68 а от НПК/, при предходно изменение на наказателния кодекс, е било скрепено нарушаването на мерките на процесуална принуда, изразяващи се в забрана да бъде доближаван пострадалия или забрана обвиняемият да напускане пределите на страната /чл. 67 и чл. 68 от НПК/. За мярката по чл. 69 а от НПК обаче, подобна възможност липсва. Поради това и няма нормативно основание да бъде поискано изменение на действащата спрямо обв. Лерца мярка за неотклонение в по-тежка.

Разследването по досъдебното производство продължава, като ще приключи в рамките на законоустановения двумесечен срок.