/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура в Смолян е започнала проверка по два сигнала, които касаят влизане в помещение на Общинската избирателна комисия, където се съхраняват бюлетините за предстоящите местни избори.

Прокуратурата проверява побой над хора, изпратени да лепят предизборни плакати

"Сигналите са постъпили от политическа партия и местна коалиция и вече се проверяват", потвърди районният прокурор Димитър Стратиев. В един от сигналите се твърди, че  член на ОИК е повикан на 22 октомври за повторно запечатване на помещението, при което се установява, че липсват предходно поставените хартиени ленти.  

„Липсата на лентите за запечатване на помещението повдига много съмнения и притеснения относно начина и сигурността на съхранение на бюлетините и въпроси, свързани с лицата имащи достъп до тях“, допълват от щаба на политическата партия, подала сигнала.

Сезират ЦИК за агитация на чужд език в Пещера (ВИДЕО)

От местната коалиция коментират, че при въпросното отваряне и влизане в помещението не са спазени изискванията и има грубо нарушение на правилата. При проверка от страна на техни представители е установено, че до 22 октомври пред помещението не е била осигурена и физическа охрана.

Председателят на ОИК Симеон Велинов потвърди пред  Дарик, че на 22 октомври е отворил помещението и е влязъл заедно с друг член на комисията, за да се осъществи проверка на датчиците на СОТ-а.

Той  разказа още, че получил обаждане от  полицията и му казали, че трябва да проверят дали всичко е наред в помещението, тъй като предходния ден датчиците на СОТ-а са правили проблем.Велинов допълва още, че заедно с представител на полицията и друг член на ОИК са отворили, за да се направи проверката на датчиците.

Сигналът за изборен туризъм в Пазарджишко е внесен в ДАНС

Проверката е продължила около 5 минути и се е установило, че няма проблеми,
по думите на председателя. Той твърди, че след това е затворил помещението и е поставил отново лентите за запечатване на помещението. 

„Вече полицията трябва да работи по случая, който ще се провери в кратък порядък“, добави Димитър Стратиев.