/ ThinkStock/Getty Images
До сектор „Държавна агенция за национална сигурност“ (ДАНС) към дирекцията на МВР в Пазарджик е подаден сигналът за изборен туризъм в общината.

ДАНС влезе в община Кочериново, проверяват адресните регистрации преди изборите

Документът е депозиран от областния координатор на една от четирите политически сили, чиито представители на нарочна пресконференция в петък обявиха съмненията си за дописване на избирателните списъци в 6 села със 70 до 300 души.

Още същия следобед жалбата е получена и в ДАНС, разгледана е и в Общинската избирателна комисия. В текста се твърди, че Община Пазарджик не е изпълнила задължението си да представи списъци на хората, които са заявили, че ще гласуват по настоящ адрес, както и да ги публикува в електронен вариант.

Прави се искане тези списъци да бъдат изискани от общината и да се извърши проверка дали дописаните отговарят на изискванията на Изборния кодекс. Решението на комисията е, че няма нарушение. С положителните гласове на всички 15 членове, 7 от които са представители на четирите партии и коалиции, алармирали за изборен туризъм.

От ОИК сочат, че местната администрация е длъжна да изнесе списъците в определени срокове, но го е направила. Така наречените списъци част I (с регистрираните до момента на изготвянето им гласоподаватели по постоянен и настоящ адрес) са публикувани на 12 септември, а на 30-ти – и тези от част II - с допълнени имена на подали до втората дата заявления за гласуване по настоящ адрес.

Общината няма зъдължение да публикува списък на хората, заявили, че ще гласуват по настоящ адрес, казва се още в решението. Припомняме, че свикалите пресконференцията, които са сред кандидатите за кмет и общински съветници, настояха за прозрачност при провеждането на вота. Но отказаха да назоват за кои 6 села са съмненията им, това било в ресора на разследващите.

От общината тогава отговориха, че при спазване на сроковете от хронограмата на ЦИК до 12 октомври са приемани заявления за гласуване по настоящ адрес. Информацията за тях е изпратена в Главна дирекция ГРАО за автоматизирано вписване или заличаване.

Предстои оттам актуализираните списъци да бъдат изпратени до Областната администрация, която да ги разпредели по общини, откъдето пък ги предават на секционните комисии в деня преди вота.

Исканите списъци не са налични в Община Пазарджик, а искането трябва да бъде отправено към Главна дирекция ГРАО, пишат още от местната администрация.