Приятелска среща за размяна на подаръци между участниците и домакините на Международния фолклорен фестивал
Приятелска среща за размяна на подаръци между участниците и домакините на Международния фолклорен фестивал / netinfo
Традиционната приятелска среща за размяна на подаръци между участниците и домакините на Международния фолклорен фестивал в Пловдив се състоя в сградата на Общината. Събитието се провежда от 1 до 5 август на Античния театър, с вход свободен за публиката.

Заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков връчи на всички ръководители на фолклорни групи,  подаръци от името на Община Пловдив за спомен от тазгодишното 23-то издание, чиято официална церемония по закриване и Гала-концерт ще се състоят утре вечер на Античния театър, с начало 20 часа.

В изданието през 2017 година, в Пловдив си дадоха среща представителни фолклорни състави от осем държави - Армения, Бразилия, Грузия, Испания, Йордания, Косово, Чили и Черна Гора. В програмата на фестивалните дни участие взеха и три пловдивски формации - Фолклорен ансамбъл„Дилянка“, Фолклорен ансамбъл „Седенчица“ и Детска танцувална школа „Тракия“.

Подаръчните комплекти, които гостите получиха от Общината включваха специално издаден двуезичен, луксозен албум с приветствие от Кмета на Пловдив инж.Иван Тотев към участниците, анотация за всеки от съставите, придружена с прекрасни фотографии от деня на откриването, сувенирни керамични чинии със знака на МФФ Пловдив 2017, фланелки с логото на Европейска столица на културата Пловдив 2019, туристически гидове и рекламни материали, дискове с филми за Пловдив, мускалчета „българска роза“, сувенири с български народни носии и други.

На свой ред, ръководителите на всяка от групите също връчиха подаръци от името на своята държава. Арменските гости поздравиха присъстващите танцьори, музиканти и журналисти с блестящо изпълнение на арменска фолклорна песен. Всички участници в срещата си направиха обща снимка за спомен на стълбите на Община Пловдив, каквато е традицията през тези 23 години.

По време на приятелската среща заместник-кметът Александър Държиков връчи „Почетен плакет  на Община Пловдив“ на Мария Кьосева – основател, художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Дилянка“ по повод 25-годишнината от създаването на състава и 40 години творческа дейност на Мария Кьосева. Специалният юбилеен концерт по този повод се състоя снощи на Античния театър, пред многобройна публика и нестихващи бурни аплодисменти на гости от страната и чужбина.

В Гала -концерта на закриването утре вечер, отново ще участват всички състави, които в рамките на престоя си в Пловдив имаха възможност да се запознаят със забележителностите на Пловдив и региона и създадоха много нови приятелства и контакти, както с българските си домакини, така и помежду си.