/ Дарик архив
Един от най-известните съвременни историци - Елен Карер д'Анкос, е на официално посещение в Пловдив по повод Международния ден на франкофонията. Тя многократно е била консултант, най-вече на държавни глави, по въпроси, свързани с политическата визия на отношенията между Франция и славянския свят. От 1990 г. Елен д'Анкос е член на Френската Академия на науките - една от най-престижните институции, основана през 1634 г.
 
През 1999 г. тя става първата жена, пожизнен секретар на Академията и като такава, въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език. След два дни тя ще се върне в Париж, за да посрещне под купола на Академията президента на Франция Емануел Макрон за честването на официалните празници на Франкофонията. Пристигането й в Пловдив в тяхното навечерие се счита за акт със силна символика.
 
В програмата на Елен д'Анкос е включена разходка в Стария град, като след Къща Клианти, тя ще посети Античния театър, придружавана от Н. Пр. Ерик Льобедел - Посланик на Франция, Фабиен Флори – Директор на Френски културен институт, Фани Брадинска – почетен консул на Франция в Пловдив и Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“.
 
Програмата ѝ продължава с официален обяд, на който ще присъстват още инж. Александър Държиков - зам.-кмет, Кирил Велчев – изп. директор на Фондация „Пловдив 2019“, проф. д-р Стефан Костянев - Ректор Медицински университет , проф. Мариана Мурджева - зам.-ректор Международно сътрудничество в МУ и други.