Столипиново
Столипиново / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
Здравен и образователен център в пловдивския квартал "Столипиново" ще открие днес посланикът на Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен.

Проектът е реализиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество и е на обща стойност малко над 1 милион лева. Здравният център е разположен в двора на ДКЦ "Изток", а сградата на образователния, която е с физкултурен салон и обучителни зали - в училищата „Кирил Нектариев“ и „Найден Геров“. В здравния център ще бъдат разположени 5 кабинета - на акушер-гинеколог, лични лекари и педиатър, които ще бъдат оборудвани с нова модерна и техника.

Целта е жителите на квартал „Столипиново“ да бъдат накарани по-често да посещават медицинските специалисти и да имат по-високо ниво на здравен статус. 
 
В образователния център се предвиждат извънкласни занимания по български език, художествени дейности и спорт. Периодично децата ще се извеждат извън квартала, за са може по този начин да се докоснат до музиката и изкуството, като присъстват постановки на опера, балет и театър. Идеята е след това те да разказват на своите учители видяното на български език, както и да пишат или рисуват за своите преживявания.

Припомням, че преди една година медиаторите по проекта съобщиха, че 90% от жителите на квартал "Столипиново" не са здравно осигурени.

Проучването им показа още, че основните фактори при отпадащите рано от образователната система деца, са проблемите на семействата – разводи, самотни майки, самотни бащи, родители работещи в чужбина и отглеждане от баба и дядо. Като причина бяха посочени и слабите познания по български език на общността.

Лентата заедно с посланика на Швейцария ще пререже и заместник-кметът на Община Пловдив Георги Титюков.