/ netinfo
90% от жителите на квартал Столипиново не са здравно осигурени, съобщиха медиаторите по проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, финансиран от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.
 
Проектът е на обща стойност 1 077 000 лева, като голяма част от тях са за изграждане на здравен център до ДКЦ 6 и сграда с физкултурен салон и обучителни зали в училищата „Кирил Нектариев“ и „Найден Геров“. В здравния център, който в момента се строи, ще бъдат разположени 5 кабинета на акушер-гинеколог, лични лекари, педиатър и ще бъде достъпен за хора, които са здравно неосигурени.

Цели се жителите на кв. „Столипиново“ да бъдат накарани по-често да посещават лекарите и да имат едно по-високо ниво на здравен статус, коментирата медиаторите. Лекарските кабинети, които се очакват да заработят през месец юни ще бъдат оборудвани с нова модерна и техника.
 
В образователния център се предвиждат извънкласни занимания по български език, художествени дейности и спорт. Периодично децата ще се извеждат извън квартала и по този начин могат да се докоснат до музиката и изкуството, като присъстват постановки на опера, балет и театър. След това те ще разказват на своите учители видяното на български език, пишат своите преживявания или рисуват.
 
Според доклада от направено проучване, което обхваща 2000 човека, през последните няколко години нараства сериозно процентът младежи, които завършват 9-ти, 10-ти, 12-ти клас. Променят се нагласите в общността – средното образование за децата е желаният стандарт дори от родители с много по-ниско образование.

Все още университетът е далечен и смятан за недостижим в общността. Делът на децата, необхванати от образователната система или отпаднали преди 7-ми клас, е намалял два пъти за десет години и днес е около 1 на всеки 10 деца.

Проучването показа, че основният фактор при отпадащите рано деца са вътрешни проблеми на семействата – разводи, самотни майки, самотни бащи, родители работещи в чужбина и отглеждане от баба, дядо. Фактор е и слабите познания по български език.