Николай Чунчуков, Ральо Ралев, Красимир Асенов и Искра Койчева в студиото на Дарик
Николай Чунчуков, Ральо Ралев, Красимир Асенов и Искра Койчева в студиото на Дарик / фото: Петър Тодоров
Дебат проблеми смесени райони
96961
Дебат проблеми смесени райони
  • Дебат проблеми смесени райони
Незаконното строителство, отпадането от образователния проце и ранните бракове са основните проблеми на етнически смесените райони или т.н. ромски махали в Пловдив и областта. Това беше тезата, около която се обединиха участниците в дебата в студиото на Дарик Пловдив, свързан с ромската интеграция, митовете и фактите около нея.
 
Около 95% са незаконните къщи в най-голямото ромско гето на Балканите – пловдивския квартал „Столипиново“. Стряскащите данни са валидни и за останалите ромски махали на града - Арман и Шекера, съобщиха кметовете на двата пловдивски района „Северен“ и „Източен“ Ральо Ралев и Николай Чунчуков, където има големи компактни маси от ромско население.
 
През последните 25 години броят на незаконните къщи в Столипиново е много голям и наброява хиляди“, коментира Чунчуков. 300 са ромските деца в „Източен“, чиито родители през миналата година бяха глобени за това, че на пускат наследниците си на училище. От началото на годината досега те са 50.
 
В „Северен“ към момента от учебния процес са отписани 300 деца, но две трети от тях са в чужбина с родителите си. На практика реалният брой на тези, които не посещават училище в района е 31“, обясни Ральо Ралев. От администрацията са съставили 8 наказателни постановления в тази насока.
 
Манталитетът и начинът на живот в махалите също са част от големите проблеми, които районните администрации се опитват в последните години да решат, за съжаление срещайки големи трудности. 
 
Тенденцията за ранно отпадане от образователния процес се наблюдава повече при момичетата, а причината е страхът на родителите, че ще бъдат откраднати, разказаха участниците в дебата.
 
Проблемите с ромското население са идентични, но са специфични на местно ниво“, категоричен е Ральо Ралев. Той е инициатор на форум, който ще се проведе в Пловдив в понеделник, другата седмица, на който една от целите е се преустанови практиката в национален мащаб да се унифицират ромските махали и тяхното население.
 
Ако един образователен проект в квартал Факултето е отчел положителни резултати например, почти е сигурно че няма да има същите резултати в Столипиново или Шекер махала, защото при нашите анализи сме отчели цели 17 разлики – в самоопределянето, в майчиния език и т.н. 98 са ромските общности в България, а се опитваме с една матрица да решим проблемите на всички от тях“, коментира от своя страна и зам.-кметът на „Северен“ Красимир Асенов-доктор по антропология и ентология.
 
Около тезата, че към настоящият момент напредъкът в ромската интеграция в България е много слаб, се обединиха всички участници в дебата. Отделно от това, няма официална информация за това каква е точната сума, която България е усвоила от европейски  проекти, насочени към ромската интеграция, за какво се харчат парите и кой контролира процес, коментира още те.
 
Може би са между 1 и 2 милиарда лева“, прогнозира Асенов.
 
Зам.-кметът по социална политика в Община Пловдив Георги Титюков подчерта, че средствата, предназначени за ромската интеграция, не трябва да отиват само в ромски НПО-та, защото така се злоупотребява с тях, а в държавните и общинските органи, където реално се опитват да решат проблемите на смесените райони.
 
Вече 20 години се работи така, а виждаме, че ефектът не е голям“, добави той.
 
Споделям мнението на Титюков, защото виждаме, че неформалните ромски лидери, които навремето направиха фондации, в момента изиграват деструктивна роля в интерграцията“, сподели и Красимир Асенов, но подчерта, че водещи в проектите, свързани с ромите, трябва да са районните администрации.

Кметовете бяха категорични, че държавата вече има законови лостове за ограничаването на т. н. двойно гласуване. При изминалите избори през 2015 г. в „Северен“ е имало два случая на опит за регистрация на няколко адреса , а в „Източен“ – един.
 
Началникът на отдела по европейска интеграция в Областна управа - Пловдив Снежана Александрова заяви, че по последни данни отпадналите от училище деца в риск в областта, повечето от които от ромски произход, са 750.
 
Продължението на темата очаквайте в следващите програми на Дарик Пловдив, а целият дебат чуйте в звуковия файл.