Столипиново
Столипиново / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
България е домакин на регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, посветена на ромската интеграция
Седем посланици на Швейцария ще посетят Столипиново, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа. 

В града на тепетата посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд (Будапеща) ще вземат участие в Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на ромската интеграция. Те ще посетят изгражданите в момента в Столипиново образователен и здравен център, ще се срещнат с учители, родители и деца и ще споделят богатия си опит от различни страни.

В семинара ще участват експерти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се изпълняват проекти за социална интеграция. В дискусиите ще участват представители на Европейската комисия, на проекта РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

Ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на устойчивост, резултатите и предизвикателствата в социалното включване на ромите и други уязвими групи по програма ЗОВ, изпълнявана в шест големи областни центрове, включително и в Пловдив. Ще присъстват представители на трите министерства, партниращи по ЗОВ (Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването), както и представители на общините Пловдив и Сливен.

Интегрирани проекти по Програма ЗОВ се изпълняват в шест големи областни центрове (Пловдив, Монтана, Сливен, Шумен, Русе и Бургас) в периода 2013 - 2019 година. Основната цел на програмата е да подобри достъпа на роми и други уязвими групи до детски градини и начални училища и здравни услуги, както и да подобри качеството на образованието и здравеопазването. Насочена е конкретно към деца на възраст от 0-10, млади жени, майки, бременни и млади семейства в компактни градски ромски общности и райони с над 70 процента ромско население.