Дървото убиец на АМ Тракия
Дървото убиец на АМ Тракия / btv
да се премахнат ли дърветата по магистралите
93997
да се премахнат ли дърветата по магистралите
  • да се премахнат ли дърветата по магистралите
Дърветата около магистралите да бъдат изсечени. Предложението е на полицията в Пазарджик. Според служителите на реда това ще намали тежките катастрофи с жертви, съобщава bTV.

На 81 км на автомагистрала "Тракия" на 4 юни загинаха 10 души, след като бус се вряза в дърво. Полицията е категорична – ако това дърво не се беше препречило на пътя, хората може би щяха да бъдат живи.

14 души са загинали в района на Пазарджик за последните три години, след като колите им се блъскат в дърво. Това сочи анализът на полицията след последната тежката катастрофа на магистрала „Тракия”. От полицията предлагат на Пътната агенция да бъдат премахнати десетки дървета край аутобана.

Шофьорите са скептични дали подобна мярка ще има ефект.

Там, където има опасности, да се слагат обезопасителни мантинели, отговарящи на стандартите”, коментира пък Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

От Пътната агенция заявиха, че дърветата играят роля на естествена защита през зимата от навявания в равнинни терени, какъвто е районът на Пазарджик. От АПИ съветват водачите да шофират със съобразена скорост, за да не се случват фатални инциденти.