катастрофиралия микробус
катастрофиралия микробус / netinfo
Младен Маринов за буса с мигранти
93792
Младен Маринов за буса с мигранти
  • Младен Маринов за буса с мигранти
Тежка катастрофа с 10 загинали е станала към 04:20 ч. тази сутрин на АМ "Тракия" до Пазарджик, съобщиха от полицията. Катастрофирал е микробус, пълен с 8 афганистански, 8 пакистански и 1 сирийски мигранти.

В микробуса е имало 17 нелегални граждани - всичките мъже, без документи за самоличност. Не е ясна още причината за мелето, но се предполага, че автомобилът е самокатострофирал, като се е ударил в дърво на 98 км от аутобана в посока София. Има 8 ранени. Част от тях са приети в пазарджишката болница, а един от ранените мигранти е в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, който е с коремна травма, но състоянието му не е тежко, оставен е под лекарско наблюдение. Всички пострадали са в тежко състояние, с различни травми – черепно-мозъчни, по крайниците, лицево-челюстни, съобщи директорът на болницата в Пазарджик д-р Васил Вълчев.

катастрофиралия микробус
netinfo

Микробусът е управляван от 16-годишен българин без книжка, който най-вероятно е заспал зад волана и при удара е загинал на място. От полицията съобщиха, че тийнейджърът е бил криминално проявен. След случилото се МВР започва мащабна проверка, съобщи главният секретар Младен Маринов. Тя обхваща както адреса на водача в квартал „Модерно предградие“ в София, така и в други райони с цел да се установи дали не става дума за канал за трафик на хора. За загиналия младеж се знае, че е регистриран в полицията за кражби и грабеж. Отскоро е в бизнеса с превоз на нелегални. Проучва се също откъде – през Гърция или през Турция, и как са успели да проникнат в страната мигрантите, кой е организирал пътуването им.

катастрофиралия микробус
netinfo

Арестуван е собственикът на микробуса. Проверява се как и защо той е предоставил возилото и дали има съпричастност към престъплението, съобщи още Маринов. Само за тази нощ са предотвратени два опита за трафик на чужденци, които са общо 24 души.

Районът на инцидента е отцепен. Криминалисти извършват оглед. Движението не е спряно, регулира се от патрули на Магистралната полиция.