Подготвят пренастаняване на 9 български семейства от „Столипиново”
Подготвят пренастаняване на 9 български семейства от „Столипиново” / Dariknews.bg
Подготвят пренастаняване на 9 български семейства от „Столипиново”
24925
Подготвят пренастаняване на 9 български семейства от „Столипиново”
  • Подготвят пренастаняване на 9 български семейства от „Столипиново”

9 от изостаналите още от първия етап на програмата „Столипиново"  38 български семейства сменят жилищата си в ромския квартал с общински такива в други райони на града. 5 апартамента в бл. 191 в ж.р. „Тракия" и 4 в район „Северен" са подготвени за настаняването им. Това каза за Дарик началник отдел „Жилищно настаняване" към община Пловдив Хрипсиме Чехтерян. Тя уточни, че предложението предстои да бъде гласувано на някоя от следващите сесии на Общинския съвет.

Близо 450 собственици на жилища по улиците „Крайречна", „Крайна", „Калина" и „Батак" са подали молби за замяна с общински апартаменти по програма „Столипинов 2", която стартира през юли м.г. От тях са проверени на място 306 адреса. В момента се приемат  комплектовани преписки от желаещите да участват в програмата. За сега са постъпила едва 50-60, уточни Хрипсиме Чехтерян.

Към момента едва 0.3% от общия жилищен фонд на общината е предвиден за заменки по програма „Столипиново", което означава по-малко от 11 от около 3411 апартамента. Това е твърде малко и най-вероятно ще се вземе решение за поне двойно увеличаване на бройката, коментира Чехтерян. По думите й, освен тези 9 жилища, одобрени за пренастаняване, ще бъдат заменени още няколко до края на годината. /Чуйте интервюто с Хрипсиме Чехтерян от прикачения звуков файл/