Близките на поредния починал в Пловдив пациент след лутане по болниците Йордан Недев от град Стамболийски разказаха в отворено писмо, че също са се сблъскали с хаоса в здравната ни система. Те са се опитали да го настанят в болницата „Свети Георги”. Чакали са часове наред, но места не са се намерили. Били са пренасочени към друга болница – Окръжна болница в Пловдив. Оттам мъжът също е бил върнат - въпреки че документите от УМБАЛ „Свети Георги“ ясно са разписали, че е необходима хоспитализация, тъй като мъжът е вече с критично ниска сатурация - 70%. В същата болница са му направени изследвания и два бързи теста за коронавирус, които са отрицателни. През това време Йордан Недев се намира в спешното отделение, като е стоял там от 11 до 18 часа.

В отвореното писмо на сина на му - Николай Недев, се разказва, че поради липса на място след разговор с Регионалния координационен център мъжът е препратен за прием в МБАЛ – Пловдив същата вечер. Пациентът на този етап е с влошено дишане и кислородна сатурация 70% - нива под 90% се считат, че са тревожен сигнал за здравето на пациента. Въпреки този показател обаче лекарка от Окръжна болница отказва да го приеме и го съветва да си купи апарат за дишане.

Четвърти пациент почина в Пловдив след лутане по болниците


„Баща ми беше върнат отново вкъщи, и разбира се състоянието му се влоши . Обадихме се на личната му лекарка и двамата с нейния съпруг, който е кардиолог, останаха възмутени, че с такива показатели не приемат баща ми в болница“, пише Недев в отвореното си писмо, разпратено до медиите в събота.

На следващия ден близките на Недев отново викат линейка. Отново мъжът е изпратен в „Свети Георги”, оттам са изпратени пак в Окръжна болница. Близките му го карат обаче в друго лечебно заведение, където, за съжаление, Недев почива.

„Имаше шанс за спасението му в периода, в който го върнаха от Окръжна болница, в 24-те часа до другия ден, когато вече беше приет в „Иван Рилски”, защото тогава състоянието му не беше толкова критично”, разказа Николай Недев – син на починалия мъж, цитиран от NOVA.

„След като устоновихме, че сатурацията на кръвта му е ниска, говорихме с личната лекарка. Тя беше категорична, че той трябва да постъпи в болница”, разказа съпругата на починалия мъж - Елена.

„В болницата стои и чакаш. Никой не ти дава информация, какви мерки се вземат, какви изследвания са направени и какви са резултатите”, каза още тя.

И допълни: „Никой не е говорил с нас дали има или няма коронавирус. След като вече беше насочен към Окръжна болница в документите, които му дадоха, бяха и двете опаковки от отрицателните бързи тестове, които са му направени”.

Сама тя не знае какъв е бил аргументът мъжът й да не бъде настанен в болница.

„В смъртния му акт са изброени трите му заболявания и на четвърто място е записано COVID-19", каза Елена.