Дават старт на изграждането на новата галерия в бившия Детмаг
Дават старт на изграждането на новата галерия в бившия Детмаг / Искра Койчева, Дарик Пловдив
По-малко от два месеца остават до откриването на новата галерия на Малката главна. След 45 дни усилена работа по бившия детмаг „Снежанка“ кметът на „Централен“ Георги Стаменов, възложител по договора, инспектира обекта заедно със собственика на фирмата-изпълнител.

Покривът на бъдещата художествена галерия е изцяло подновен и е монтирана нова отводнителна система. Скелето от страната към двора на обекта е премахнато и се вижда новата зелена фасада. Във връзка със запитвания от живущи в квартала относно облагородяването на междублоковото пространство зад детмаг-а, Стаменов обясни, че тази площ е частна собственост и Община Пловдив не може да се ангажира с дейности в конкретни срокове.

На 90% от помещенията на двата етажа са изолирани с гипсокартон, след което ще бъде положена боя. Замазката е готова, а на втория етаж прозорците към ул. „Райко Даскалов“ са закрити с кнауф. „Осигуряваме над 1800 кв.м. изложбена площ за бъдещите експозиции: включваме вертикални и хоризонтални площи, като дейностите се съгласуват със специфичните изисквания за реконструкция на изложбени зали“, коментира Стаменов.

Обособено е място за асансьора, ясно се разграничава и помещението за срещи и конференции, което ще бъде оборудвано със столове, проектор и мултимедия за презентации. До два месеца район „Централен“ планира да предостави напълно обновеното пространство за изкуство за ползване.

Предстоят обсъждания относно управлението на галерията, както и избор на име за нея. Инвестицията е в размер на 1 млн. лева.