Пловдивският владика търси помощ от шефа на ЕНП заради осъдителното решение на Страсбург за църквата
Пловдивският владика търси помощ от шефа на ЕНП заради осъдителното решение на Страсбург за църквата / Снимка: Sofia Photo Agency

Решението на Европейския съд внесе смут както в йерархията на църквата, така и в недовършената къща на европейското семейство. Това заяви Пловдивският митрополит Николай на официалния обяд в чест на  президента на Европейската народна партия Вилфред Мартенс в Пловдив. Имайки голямо влияние в Европа,  се надявам че  ще помогнете за преразглеждане  при обжалването на това дело, обърна се към госта Негово Високо Преосвещенство. Владиката подчерта, че осъдителното за България решение заради намесата на държавата в спора между патриарх Максим и разколниците на Инокентий създава прецедент, който може да се прилага и в други църкви. Припомням, че според решението на страсбургските магистрати страната ни трябва да заплати 8 000 евро разноски по делото.

 

 Президентът на ЕНП Вилфред Мартенс дипломатично заяви, че в Европейския съюз има търпимост към различните църкви и че  обществото зачита християнската вяра. Ние сме политическата сила, която се отнася с уважение към православната вяра и за нас православната църква бе тази, която ни прие за директен диалог, допълни Мартенс. Той бе придружаван от неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов,  от председателя на партията Цветан Цветанов и евродепутата Румяна Желева.