Пловдивският митрополит отправи критики за визитата на патриарх Вартоломей
Пловдивският митрополит отправи критики за визитата на патриарх Вартоломей / Дарик Пловдив/ архив

Визитата на Вселенския патриарх Вартоломей в София бе прибързана, а главният двигател за нея бяха светски кръгове с политически цели.

Това твърди пловдивският митрополит Николай в официалната позиция по повод посещението на Вартоломей у нас, награждаването му с орден "Стара планина" и изразените претенции, които взривиха обществото. В позицията се казва, че патриархът е приет с почести, които не заслужава.

„Едва след като поканата до Вселенския Патриарх беше отправена от въпросните кръгове, Светият Синод на Българската православна църква и лично Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, бяха подложени на натиск да се отправи и абсолютно задължителната, в тези случаи, канонична покана, без каквато никой представител на православна или друга християнска църква не би стъпил в България. През цялото време се внушаваше, че всяко забавяне от страна на Българската православна църква да отправи поканата, с която да се легитимира, иначе замисленото като светско, посещение, би могло да бъде интерпретирано като липса на църковна дипломатичност и липса на уважение към госта", се посочва в позицията.

„Иначе казано, Българската православна църква беше принудена, включително медийно, да отправи покана за едно посещение, за което ние знаехме, че не е подготвено както трябва. Както и знаехме, че в момента между Българската православна църква и Вселенската Патриаршия има някои открити въпроси, за чието отстраняване е необходимо малко време, такт и спокойствие. И на първо място междуцърковен диалог, в който, заради неговите възможни международно-правни измерения, в никакъв случай не трябва да бъде ангажирана светската власт", посочва пловдивският митрополит.

Той разкрива също, че за съществуването на тези открити въпроси Светият Синод е бил информиран от Русенския митрополит Наум, в негов доклад, по повод официалната среща с патриарх Вартоломей по решение на Св. Синод на 30 юли т.г. В доклада се казва, че „според Патриарх Вартоломей, ако БПЦ не вземе в най-скоро време сериозно решение по въпросите с паметника на екзарх Антим и титулуването на епископ Евлогий, изпращайки свое ясно решение в Константинопол, ще е напълно вероятно да бъде преразгледано от негова страна и предстоящото му посещение в София, както и установяването на забрана от страна на Вселенската патриаршия за бъдещето посещение и служение на български архиереи на нейна територия, до решаването на въпросите от наша страна". Тази информация своевременно е предадена и в канцеларията на Президента на Република България, за да се има предвид.

„Вселенският Патриарх беше третиран едва ли не като държавен глава, какъвто той не е. В случай, че представители на българската държава или на български светски организации третират даден православен патриарх по начин различен от този, с който се отнасят към собствените си български патриарх и архиереи, то това само дискредитира въпросните светски представители", заявява още в позицията си пловдивският митрополит Николай.