Пловдивската прокуратура отговори на откритото писмо на Екимджиев
Пловдивската прокуратура отговори на откритото писмо на Екимджиев / netinfo

Главният прокурор да извърши проверка на Апелативна прокуратура Пловдив, а адвокатите, които имат информация, че във връзка с искове, заведени за отговорността на държавата, са били отменени постановления за прекратяване на досъдебна производства, да я предостави на прокуратурата. Това призова чрез медиите говорителят на апелативна прокуратура Огнян Урбалов в отговор на отвореното писмо, което вчера правозащитникът Михаил Екимджиев изпрати до Главния прокурор Борис Велчев.

В писмото си адвокатът посочи, че прокуратурата проявява “институционална отмъстителност” и има практика да възобновява дела срещу граждани завели дела за отговоронстта на държавата. “Единственото вярно обстоятелство в това писмо, е че разследването по визираният случай в писмото на Екимджиев с Мария Филева е забавено неоснователно”, каза говорителят на Апелативна прокуратура Огнян Урбалов. Той съобщи, че това дело е било на специален отчет, защото е по член 282 от НК., тоест то е от категорията за корупционни практики, а от друга страна защото разследването е продължило неоснователно дълго. Вината за това обаче не е на прокуратурата , а на следствието, където делото е перстояло шест години.

Не е вярно, каза Урбалов, че се блокира завеждането на дело за отговорността на държавата, тъй като Филева е завела такова дело в Пловдивския окръжен съд и на 8 юни 2006 година е било второто заседание по него.

Делото срещу Мария Филева е възобновено от прокуратурата след проверка по линия на служебния контрол. Извършената спешна проверка на всички прекратени от Окръжна прокуратура дела и въозобновени с постановление на Апелативна прокуратура, е установила, че през 2005 година има 9 такива постановления. По нито едно от тях няма искове за завеждане на дела за отговорността на държавата пред гражданите.