/ Дарик нюз
Пловдив продължава да е най-прозрачната сред 19-те общини в областта. Това показват резултатите от  проучването, което Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) прави за пореден път чрез оценяване на Интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт.
 
В периода от 6 февруари до 30 март ПДИ прегледа и оцени страниците на 567 институции - 18 министерства и Министерския съвет, 151 териториални звена на органите на изпълнителната власт, 90  държавни агенции и комисии, изпълнителни агенции, 11 независими органа на власт, 2 публично правни субекта и 265 общини.
 
Артисти, художници и танцьори от Лвов идват в Пловдив за ЕСК  

В рамките на проучването бяха подадени 567 електронни заявления с искане за предоставяне на списъка на категориите информация, подлежаща на публикуване за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна.
 
Тази година Община Пловдив е на 18 място в класацията от общо 265 общини от страната с  Рейтинг на активната прозрачност 72,4 от общо 84,2 точки. Община Асеновград, която миналата година беше на 20-то място, сега слиза с 11 позиции по-надолу в класацията. На опашката в Областта по прозрачност са Общините Стамболийски и Калояново.
 
В сравнителния рейтинг на институциите   на престижното 4-то място е Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Пловдив с 64,2 точки. В сравнение с миналата година РИОСВ е качила 4-ри позиции.

След 2 години Пловдив ще е домакин на световен форум за мозайките

Само 6 места по-надолу е Басейнова дирекция за управление на водите - Източнобеломорски район Пловдив, която през 2017-та беше начело на класацията. На 30-то място е Областната дирекция „Земеделие“, 10 места по-надолу РУО Пловдив с 49.4 т. Следват Регионална здравна инспекция, Регионалната дирекция по горите и Областната дирекция на вътрешните работи в Пловдив.
 
Областна администрация Пловдив заема 9-то място по Рейтинг на активната прозрачност на тези структури. За сравнение с миналата година, държавната институцията беше 4-та поред в класацията.
 
Според резултатите за прозрачността по индикатори, от интернет страницата на Областната дирекция на вътрешните работи – Пловдив става ясно, че няма направен отказ по ЗДОИ. Почти всички общини и регионални институции в областта са публикували устройствения си правилник, малко по-малко от половината обаче не са направили това с отчетите за дейността си.

Представят публично резултатите от проучванията на Голямата базилика

Затвърждава се положителна тенденция за включване на секция „Достъп до информация“ в структурата на интернет страниците. 72% от институциите в Областта тях имат такава, както и миналата година - тя липсва при общините Карлово, Калояново, Хисаря, Родопи, Стамболийски, Първомай и  Регионална дирекция по горите – Пловдив.
 
Годишният си отчет по изпълнението на ЗДОИ са публикували 60% от всички структури. Отново Регионална инспекция по околна среда и водите – Пловдив и Община Стамболийски не са публикували информация за сключените договори по обществени поръчки.
 
Особеността на проучването на ПДИ  е, че на органите на власт бяха изпратени резултатите преди тяхното оповестяване.  
 

Резултатите от оценката на активната прозрачност, проведена през 2018 г. наред с положителните развития,  показват проблеми, които от ПДИ се посочват от години:
 
- предоставянето на информация и публикуването в интернет страниците е свързано с доброто управление на информационните масиви в институцията, което не е факт    

Палитра от културни събития оцветява Пловдив

- в много институции не е създадена система за работата с електронните заявления. От 567 органа на власт, едва 98 имат система за регистриране на електронните заявления и уведомяване на заявителя за регистрация, което е 17%  от изследваните институции 

- липсва координация, т.е. орган, който да задава общите модели и да подпомага органите в следването на модели при публикуването на информация и работа с електронните заявления

- без контрол и санкции за неизпълнение, подобряването на публикуването е много бавно