/ Дарик архив
За пореден път в почивните дни Пазарджишко пламва от протести, като този път те ще обхванат региона от Средногорието до Родопите. Митингите са част от националния протест срещу високите цени и ниския стандарт на живот. Недоволните от Пазарджик се обединяват със съмишлениците си от Пловдив и Стара Загора в неделя.

Протести и автошествия в цялата страна срещу цените на горивата

От 9,00 до 10,00 часа те ще се събират на битака, откъдето ще отпътуват за София, за да се присъединят към националното автошествие, съобщи един от координаторите – Веселин Енчев.

По думите му има упорити опити от представители на партии да се възползват от гражданското недоволство. Както и да бъде „субсидиран“ протестът – предлагани са пари.

Координаторът подчертава, че протестът не е политически и целта му е една – да доведе до по-добър живот за всички обикновени хора, за които никой не мисли.

Напрежение заради блокирания от протести главен път Е-79

Това означава по-високи заплати, нормални данъци и цени на горивата, достойни добавки за децата. Проявите на недоволство ще продължат до постигане на всички искания.

Забраниха готвеното за събота протестно автошествие в Смолян, против високите цени на горивата. Това става ясно от изявление на организаторите на протеста, които планираха в събота от 15:00 ч. да се съберат на кръстовището за Пампорово-Стойките и Смолян, след което да преминат в колона през целият град.

Съобщението за забраната предизвика вълна от недоволство от страна на потребителите в социалните мрежи, където бе разпространено част от писмото на кмета на община Смолян Николай Мелемов, от което ставаше ясно за забраната.

Какви мерки за цените на горивата предлагат от Българската петролна и газова асоциация?

Недоволството бе изцяло срещу градоначалника, като в последствие стана ясно, че отговорът му към организаторите е въз основа на забраната, която идва от шефа на Областното пътно управление в Смолян.

От там са отказали планираното автошествие да премине през улици на града, които са част от републиканската пътна мрежа. На този етап организаторите не са се отказали от протеста, като най-вероятно той ще се в предварително планираният час и ден, но формата ще е съвсем друга.

Анкетно проучване на Дарик установи, че част от гражданите на Пловдив са скептично настроени към успеха на поредната протестна вълна. Те определиха демонстрациите като спорадични и хаотични.

Според част от тях, моментът на недоволство назрява и през 2019 г. ще има не два вида избори – европейски и местни, а три – и извънредни парламентарни.

Всички се обединиха около мнението, че стандартът на живот в България е нисък, а политиците не се вълнуват от изразеното недоволство. Част от анкетираните изразиха опасения, че впоследствие е възможно политическа сила/сили да „яхнат“ протестната вълна.

Делчев: България е на дъното в ЕС по цени на горивата

Самите организатори на протестите за Пловдив отказаха да коментират действията, които предприемат, те предпочетоха наш екип да отиде на място, за да стане свидетел на недоволството им. Както вече Дарик съобщи, протестиращите от града под тепетата и Стара Загора се вливат към съмишлениците си от Пазарджик.

Само от началото на месеца спадът на цените е чувствителен - с до 30 стотинки за бензина и с до 20 за дизела. Литър бензин струва между 2,10 лева до 2,32 лева. При дизела поевтиняването е по-плахо, но днес литър от това гориво струва средно с 5 стотинки по-малко, отколкото в началото на месеца и е между – 2,21 и 2,38 за литър.

Протестите не са само за високите цени на горивата, но за – цитирам, смяна на системата, ниското качество на живот, високите цени на данъците и гражданската отговорност и т.н. Най-масовият протест се очаква да бъде в София, на 18 ноември, неделя.