Протести в цялата страна срещу стандарта на живот
99633
Протести в цялата страна срещу стандарта на живот
  • Протести в цялата страна срещу стандарта на живот
Хиляди хора от цялата страна излязоха на протест. Недоволството е заради непрекъснато растящата цена на живота у нас и ниските доходи. В над 30 града бяха организирани протестни автошествия, събрали стотици, на много места и хиляди автомобили, продължили повече от предвидено и небивали по масовост през последните години.
 
Магистрала "Тракия" бе блокирана близо два часа при Сливен и Ямбол, както и при Стара Загора. На входа на Бургас магистралата остана блокирана целия следобед. Шуменци блокираха автомагистрала „Хемус“, а ботевградчани - Витиня. Протестно автошествие на перничани към столицата блокира за кратко и движението при пътен възел "Даскалово", който с магистралите „Люлин“ и „Струма“ е основна пътна връзка към София, Югозападна България и Кюстендил. Няколко часа продължава и блокадата на Е-79 край Благоевград, където полицията обяви, че ще се намеси, ако хората не се разпръснат.

Камион се вряза в група протестиращи на път край Благоевград (ВИДЕО)

протест
netinfo


Повече от 500 души и над 100 автомобила на недоволни от високите цени на горивата блокираха главния път за Гърция при Благоевград. Над четири часа продължи блокадата на главен път Е-79. Протестиращите срещу цената на горивата, цената на "Гражданска отговорност" и данъка на автомобила бяха категорични, че няма да освободят пътя, докато правителството не подаде оставка. Главният път бе блокиран, както и обходът - третостепенния път през квартал Струмско-Долно Церово и Железница. Образуваха се километрични колони от чакащи автомобили. Хората, пътуващи по направлението Благоевград - Кулата, се изнервиха и търпението им бе на привършване, когато пътят около 18 часа бе освободен. Стигна се дотам, че от Областната дирекция на полицията в Благоевград изпратиха писмо, с което уведомиха, че ще предприемат мерки по възстановяване на обществения ред.
 
Ще е необходимо време да бъде отпушен входът на Благоевград в посока Симитли, където няма възможност за пренасочване по алтернативен маршрут. Блокада има и в района на ГКПП-Кулата. Километрични са задръстванията в цяла Югозападна България. Постепенно органите на полицията започнаха да пропускат автомобилите.

По-рано днес бе блокиран и пътят за Банско. Там жители на Разлог спряха движението в знак на протест срещу поскъпването на водата. Така те подкрепиха и недоволството на хората в Благоевград.

Напрежение заради блокирания от протести главен път Е-79

Е 79 блокиран
Снимка: Никола Ваканов

Протестиращите от Стара Загора блокираха автомагистрала "Тракия" и пътя за Димитровград. Повече от час недоволните останаха на пътния възел край областния град с викове "Оставка", като преди това извиха дълго хоро. Движението от Стара Загора за магистралата бе затворено, което образува километрични опашки в четирите посоки от коли и тирове.

По-рано след автошествие по улиците и пешеходен поход, старозагорци затвориха пътя Стара Загора - Казанлък. Протестиращите обявиха гражданско неподчинени и за близо половин час бе затворен Околовръстният път. Началото на мирния протест в Стара Загора бе поставено в 11:00 ч. на бул. „Патриарх Евтимий“. Колоната от мотори и автомобили с надути клаксони премина по старозагорските улици и стигна до паркинга на езерото Загорка. Там към тях се присъединиха още протестиращи. Пешеходното шествие затвори пътя за Казанлък, движението беше спряно, а голяма част от изчакващите автомобили изразиха пълна подкрепа и солидарност с протестиращите. Те стигнаха до моста на Околовръстното, където извън регламентираното време за протест, недоволните старозагорци блокираха Околовръстния път.
 

Над 700 души участваха в протеста срещу високите цени на горивата, на застраховките и данъците в Сливен, който бе организиран в социалните мрежи. Автомобилите преминаха по всички централни булеварди на града.

Протестите срещу високите цени на горивата затвориха магистрала „Тракия“ в района на Сливен и Ямбол. Едното платно бе затворено от протестиращи от Сливен, а друго - от тези в Ямбол.

Близо 400 автомобила блокираха отсечка от главния път към магистрала "Тракия" на изхода на Бургас. За разлика от шествието на 27 октомври, сега недоволните от високите и непостоянни цени на горивата бяха двойно повече. С надписи върху колите "Протест", клаксони и развети трибагреници, недоволните се отправиха на шествие, което точно в 11.00 часа тръгна от паркинга на търговски обект в града. 

протест Габрово
Тихомир Църов

Над 150 автомобила се включиха в протестно шествие в Габрово и блокираха прохода Шипка. Протестът започна в 12:00 ч. в Габрово пред спортна зала „Орловец“, за кратко бе блокирано ключово кръстовище в града. След това колоната с автомобили премина покрай сградата на Община Габрово и се отправи към прохода Шипка, който в момента е блокиран. 

Стотици протестиращи с автомобили блокираха за близо час магистралата край Шумен. Движението бе спряно и в двете ленти. Хората негодуват заради цените на горивата, данъците на колите и искат вдигане на доходите и оставка на правителството.

Над 100 автомобила на протестиращи тръгнаха и от Перник към София, за да участват в националния протест на Жълтите павета, който започна следобед. По-рано протестното шествие блокира за кратко движението при пътен възел Даскалово, който с магистралите „Люлин“ и „Струма“ е основна пътна връзка към София, Югозападна България и Кюстендил. Протестиращите са срещу високите цени на горивата и храните, срещу ниските доходи и искат оставка на правителството.

Протест в София
Маргарита Колева, Дарик радио


Протест и в София срещу високите цени на горивата

Протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот се проведе и в София. Над хиляда души блокираха центъра на столицата в продължение на часове. Те се събраха на площад „Княз Александър І”, откъдето се отправиха на протестно шествие. Протестиращите преминаха по булевард „Дондуков” и бул. „Васил Левски”. Пред паметника на Апостола коленичиха и отдадоха почит с минута мълчание. След това продължиха, блокирайки последователно кръстовището при Софийския университет и Орлов мост. На протеста имаше майки с бебета и деца, имаше младежи, дошли с домашните си любимци, имаше семейства. Повечето протестиращи бяха млади хора. След като достигна Орлов мост, протестното шествие се раздели на две, блокирайки напълно центъра на столицата. Една част от протестиращите останаха на Орлов мост, непозволявайки движението да бъде пуснато, а другите се отправиха по жълтите павета на бул. „Цар Освободител” до сградата на Министерския съвет.
 
Протестиращи блокираха магистрала Хемус
dariknews.bg, Деян Герговски


Над 300 жители на Разград и Исперих блокираха за половин час пътя Русе – Варна на изхода на Разград в знак на протест срещу високите цени на горивата и срещу въвеждането на системата „бонус-малус” за застраховката „Гражданска отговорност”. Хората дойдоха на мирен граждански протест на паркинга на археологическия резерват „Абритус”, едни с децата си, други с кучетата, трети само с кафето, тъй като протестът беше обявен като събитие "на кафе на паркинга" и първоначално нямаше план да стига до по-крути мерки. След като за около 30 минути обаче паркингът се препълни с автомобили и хора, мъж със знаме поведе колона към главния път Русе – Варна, първо по пешеходния участък, после в едното в пътно платно, а когато хората излязоха на главния път и подминаха бензиностанцията, колоната стана широка колкото цялото шосе и в 11,30 ч. пътят за морето беше затворен.
 
И от двете страни се образуваха дълги редици от автомобили, част от шофьорите слязоха и се присъединиха към протеста, единици нервничеха, но до ексцесии не се стигна. Колите, в които имаше бебета, бяха пропускани от протестиращите, направен бе и коридор за линейка. По време на блокадата се появи и протестен хумористичен фолклор – шегаджия подхвърли – да си ходим, че горивата паднаха с 20 стотинки, докато сме тук, а друг отвърна – да останем, докато станат 1,00 лев. Основните искания на протеста бяха преразглеждане на системата „бонус-малус” в интерес на гражданите, тъй като не може колата да носи съдебна отговорност, както и нормални цени на горивата, обясни организаторът на събитието Теодор Йосифов. Той заяви, че ако протестът няма ефект, следващата неделя отново ще призове хората да се съберат на същото място.

Повече от 200 автомобили, таксиметрови коли, мотори и над 400 души се включиха в протестно автошествие и в Търговище. Протестиращите се бяха събрали на паркинг в местността “Борово око” и преди да започнат своето шествие по улиците на града изслушаха Химна на Република България. Пред организаторите заявиха: “Искаме промяна! Правителството трябва да разбере, че народът не може да бъде неговият портфейл. Не можем да търпим постоянното покачване на цените на ток, вода, парно, горива и данъци. До кога ще търпим?!” 20-годишната Катрин, която също се включи в протеста в Търговище, заяви пред присъстващите че иска тук, в България да ражда и образова децата си, а не да търси препитание в чужбина. И призова всички да отстояваме правата си на български граждани. Всички присъстващи потеглиха на автошествие по улиците на Търговище, като пред кръстовищата, свързващи се с бензиностанциите, за кратко задържаха движението на останалите превозни средства.

Протест
Влади Владимиров

Стотици автомобили в Пловдив се включиха в протеста срещу скъпите горива и с искания за достоен живот в България. Към автошествието на пловдивчани се включиха и хора от Пазарджик, както и рокерските клубове в града под тепетата и майките на деца с увреждания. С надути клаксони и развявайки трибагреници, колоната от автомобили малко преди обед потегли от бул. „България“ и се насочи към центъра на града, като за минути централните булеварди бяха блокирани и движението беше затруднено. Исканията на протестиращите са  минималната заплата от 2019-та година да стане 750 лв., а минималната пенсия - 350 лв. Стартовата заплата на лекар да е 2000 лв., а за медицинските сестри - 1200 лв.

Близо 300 автомобила от Пазарджишко се включиха в националния протест срещу скъпите горива и непосилния стандарт на живот в страната. Участниците се събраха до 10,00 часа на битака в края на града, след което поеха в колона към Пловдив, за да се присъединят към организираното там автошествие. Автомобилите преминаха по оживени пазарджишки булеварди със свирещи клаксони и веещи се национални знамена, като към тях в движение се присъединяваха още коли. Представител на пазарджишката група – Веселин Енчев, коментира, че бунтът е избухнал заради невъзможността хората да спазват правилата – няма как при заплата от 500 лева да се плаща застраховка от 1000 лева.

Протестното шествие на жители на Карлово и Сопот блокира движението по Подбалканския път София – Бургас.

протест
netinfo

Повече от 100 леки автомобила се включиха от Плевен в националния протест. Протестиращите се събраха в пространството пред голям хипермаркет край Плевен, след което преминаха по централните улици на града. Към протеста срещу високите цени на горивата някои от участниците добавиха още искания: „Протестираме срещу високите цени на горивата, срещу увеличаването на Гражданската отговорност, повишаването на данъците на колите и срещу всички високи цени въобще. Плевен е беден град общо взето и има голяма безработица. Просто не издържаме повече“, каза участничка в протеста.

Няколкостотин автомобила се събраха за протестно шествие и в Кюстендил. То започна от Кюстендилското село Ябълково, което е на главния път от София в посока Кюстендил, на влизане. Автомобилите влязоха в Кюстендил през главната улица "Цар Освободител", след което се насочиха към кръговото кръстовище на другия изход на Кюстендил - при сградата на СБА. Оттам преминаха по другата основна пътна артерия в града - ул. "Георги Сава Раковски" и след това - през моста на река Банщица, на кръстовището при Трето основно училище, където автомобилите продължават да преминават. Те минават с клаксони, знамена, с надписи "Протест". Хората се обявиха против това да се повишават непрекъснато цените на горивата, застраховките, газта за отопление, електроенергията, хранителните продукти, а в същото време заплатите да не се мърдат. Как се живее с 560 лева заплата, каквато е основната в малките градове, питаха те. Протестиращите коментираха, че в Кюстендил хората може и да са в будна кома, но не са заспали и са готови да се надигнат. Сред събралите се има младежи, майки с деца, възрастни хора. Освен това бе дадена заявка, че ще има протест и през следващата седмица.

Десетки коли се включиха в протеста срещу високите цени на горивата и в Ботевград. Блокиран бе старият път на Витиня, затворен бе и пътят при Врачеш, с което хората от Ботевград се присъединиха към недоволните от по-големите градове на България. Близо два часа пътят бе затворен. Протестиращите искат оставка на правителството.

Близо 1500 души от Хасково и Димитровград поискаха оставката на правителството, блокираха първо пътя за Кърджали, а след това и за Димитровград. Хората недоволстват заради зачестилите скандали в държавата. На протеста имаше много млади хора. Таня Иванова, която е избрала да остане в България, каза: "Искам да се подобри нашата държава. Не искам да има корупция. Не искам да мачкат хората, а да живеят свободни. Искаме младите хора да останем в България. Не искаме да бягаме в чужбина". Недоволството си изрази и майка с дете: "От нас зависи промяната. От нас зависи бъдещето ни и на децата ни". Хората се зарекоха да протестират отново, но този път в Димитровград.

Протестиращи във Велико Търново блокираха главен път София - Варна. Протестът в подкрепа на майките на деца с увреждания и с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов започна около 18.00 часа. Участниците в него преминаха със скандирания "оставка" по пешеходната пътека на ключово кръстовище по улица "Магистрална", част от главния път София - Варна. В протеста се включиха и членове на групата срещу повишаване на цената на горивата, срещу вдигането на цените на "Гражданската отговорност", срещу предложението "бонус-малус" и повишаването на данъците за автомобилите. Към двете групи протестиращи се присъединиха и хора с настоявания за подобряване на стандарта на живот и за решаване на съществуващите несправедливи съотношения между цените и заплатите в страната. По-късно част от протестиращите промениха своите намерения за мирно автошествие по главната улица във Велико Търново и преминаха към затваряне на главния път София - Варна в западната част на града.

В страната вече няма затворени главни пътни артерии. Не е използвана физическа сила и полицейска техника при днешните протести. Това обявиха на извънреден брифинг в СДВР главен комисар Христо Терзийски и старши комисар Ивайло Иванов.
 
Към 19.00 ч. затруднено остава движението само в района на Орлов мост в София, където има малка група протестиращи.

Чуйте в прикачения звуков файл обзорните новини за протестите в страната