/ Маргарита Колева, Дарик радио
Една от участничките в протеста в София
99632
Една от участничките в протеста в София
  • Една от участничките в протеста в София
Протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот се проведе и в София. Над 1000 души блокираха центъра на столицата в продължение на часове.
 
Стотици души излязоха в неделния ден по улиците на София, за да изразят недоволството си от високите цени на горивата и високите данъци в страната. Те се събраха на площад „Княз Александър І”, откъдето се отправиха на протестно шествие.

Протести и автошествия в цялата страна, блокади и тапи по ключови пътища
 
 

Протест - София. Още за недоволството в страната четете тук: https://bit.ly/2JVskQy

Публикувахте от Новините на NOVA в Неделя, 11 ноември 2018 г.

Протестиращите с викове "Мафия" преминаха по булевард „Дондуков” и бул. „Васил Левски”. Пред паметника на Апостола коленичиха и отдадоха почит с минута мълчание. След това продължиха, блокирайки последователно кръстовището при Софийския университет и Орлов мост.
 
Протестът е срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Георги Мазев – един от организаторите на протеста обясни какво точно искат: "Искаме ДДС-то върху горивото и стоките от първа необходимост да паднат поне за начало с 5%. Искаме да има данъчни облекчения за колите с алтернативни горива. Искаме да не се дига "Гражданската отговорност", защото в момента това е непосилно за хората".

протестите в София в неделя
Маргарита Колева, Дарик радио

протестите в София в неделя
Маргарита Колева, Дарик радио

На протеста имаше майки с бебета и деца, имаше младежи, дошли с домашните си любимци, имаше семейства. Повечето протестиращи бяха млади хора: "На 21 години. На протеста съм, защото горивата са твърде високи за нашата страна, данъците, застраховките. Като цяло стандартът ни на живот е много нисък в сравнение със заплатите, които поучаваме. Смятам, че трябва още няколко протеста да се направят целият народ да се вдигне". Друга протестираща каза: "Аз съм тук за промяна и очаквам това да се случи, защото този път наистина сме много хора и сме по-силни и се надявам нещо да стане".
 
След като достигна Орлов мост протестното шествие се раздели на две, блокирайки напълно центъра на столицата. Една част от протестиращите останаха на Орлов мост, не позволявайки движението да бъде пуснато, а другите се отправиха по жълтите павета на бул. „Цар Освободител” до сградата на Министерския съвет. Час по-късно те отново се върнаха при протестиращите на Орлов мост.

протестите в София в неделя
Маргарита Колева, Дарик радио


В над 30 града бяха организирани протестни автошествия, събрали стотици, на много места и хиляди автомобили, продължили повече от предвидено и небивали по масовост през последните години.