Протест срещу промените в Закона за вероизповеданията
Протест срещу промените в Закона за вероизповеданията / netinfo
Абсурди в новия Законпроект за вероизповеданията обедини всички духовни общности в България
"НЕ на погазването на човешките права", "България е страна на демокрация,а не на диктатура", "НЕ на намесата на държавата във вярата". С тези лозунги над 600 представители на  протестантската общност излязоха днес пред сградата на Община Бургас за да изразят позицията си относно недемократичния Проектозакон за вероизповеданията, който беше приет от народните представители на първо четене в Парламента.

протест
netinfo

протест
netinfo


„Надяваме се на благоразумието на нашите народни представители и тези промени в Закона да бъдат приемани. Приеме ли се с тези текстове, това е едно връщане към комунизма. Не може самата държава да се меси в църковния живот на хората и да ограничава свободите им. Още повече, че вярата е нещо много лично, свято, свещено“, каза пастор Живко Тончев от християнска църква  „Благовестие“.
Против приемането му свое становище вече са изразили с писмо до НС - Св.Синод на Българската православна църква, Католическата Църква, Арменската Апостолическа Православна църква, мюсюлмански общности. 
Срещу промените застават и 11 академици и двама член-кореспонденти на БАН. Те вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов.
Със спорните текстове в проктозакона, според всички религиозни общности в България, държавата се опитва да се намеси не просто в църквите, но и във финансите им, образованието, влизайки в сериозно противоречие с принципите на демокрация. 

вероизповедания
netinfo

Протест срещу Закона а вероизповеданията
netinfo


"Тук сме за да заявим, че новия Закон поставя ограничение върху свободата на словото, личните убеждения на всеки човек. Той е не само против Конституцията, но и против всички принципи на свободната воля. С него държавата иска да задуши нас и правото ни на личен избор. Как така тихомълком той се приема в парламента", коментира пастор Валентин Георгиев.
Според пастор Илчо Евтимов, отмяна на свободата на словото и съвестта, чрез налагане на държавен контрол над богослужението и учението на църквата е недопустимо. Промените ще наложат държавен контрол над учебната програма и вероизповеданието, което по думите му е крайно неуместна и дори неосъществима промяна. „Недопустимо и незаконосъобразно е в една демократична страна и общество, държавата да управлява и диктува съвестта и посланието на църквите на религията и на вярата, допълни той.
Мирният протест завърши с обща молитва за България и управниците й. Преди това беше поставен акцент върху щетите, които може да нанесе върху религиозния, духовния, икономическия живот и образованието новия Закон в случай, че бъде приет.
„Църквата, която е Божия собственост да стане държавна собственост, а свещенослужителите – държавни служители. Това е недопустимо. Законът за вероизповеданията трябва да гарантира и защитава свободата на словото, а не да ги погазва“, сподели  пастор Христо Кънев. Той прогнозира, че подобни промени ще доведат и изключително негативни реакции към страната в в Европа и по света. 
Протестът е подкрепен още от групата "Шофьори Бургас" и Владимир Павлов от движение "Възраждане". 
 

ВАЖНО!!! СПОДЕЛИ !!!

Публикувахте от Christian Center Burgas в Неделя, 11 ноември 2018 г.