"Община Пловдив организира дарение за гражданите на украинския град Лвов, който е побратимен с Пловдив след разговор между кметовете на двете населени места Здравко Димитров и Андрий Садовий", каза Руска Вълева, началник отдел "Комуникации и маркетинг" в общинската администрация.

Тя уточни, че от украинска страна е изпратен списък с най-необходими неща като голяма част от тях са събрани в рамките на 10 дни, със съдействието на сдружение "Бизнесът за Пловдив" и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.

Белодробната болница в Пловдив става център за бежанци (ВИДЕО)

"Общо фирмите, които подават ръка и се включват в дарението, са 33 от сдружението и още 10 извън него", добави Вълева. В акцията активно се включи и пловдивската организация на Българския червен кръст.

По думите на Руска Вълева дарението е от стоки от първа необходимост - консервирана храна, дрехи, топли якета, шапки, ръкавици и термо бельо. Тя добави, че единствено не са осигурени лекарства.

Дарението е общо 30 палета, с които ще се напълни един голям камион. Транспортът до местоназначението също е осигурен от една от фирмите на пловдивското сдружение, която има бизнес в Украйна и транспортна линия. 

"Събирането на помощи продължава до петък и в понеделник се очаква камионът да отпътува за Лвов", уточни Вълева.
БТА