Украинските граждани, които пристигат в Пловдив вече могат да подават документи и да получават статут за временна закрила на място.

За момента това ще става на две гишета във Второ РУП Пловдив, след предварително записване в Щаб „Пловдив-Украйна“, който ще координира действията и ще следи за проблеми, съобщиха от Областна администрация.

Семейни лекари от Пловдивско вече записват украински бежанци (ВИДЕО)

Предстои в близките дни такава възможност да бъде осигурена и във всички районни управления на МВР на територията на областта. Постоянно действащият щаб "Пловдив - Украйна" в областната администрация има готовност в рамките на часове да се превърне в център, обединяващ представители на всички институции и доброволци, в който да бъдат посрещани големи групи бягащи от войната украинци.

Целта е бежанците да получат "на едно гише" първа грижа, документи за пребиваване в България, информация за здравни услуги, възможности за работа и социална закрила и оттам да бъдат насочени към места за настаняване на територията на област Пловдив, допълват от областната управа. 

Областният управител Йордан Иванов посочи, че центърът може да бъде организиран в зала "Олимпиада" в район Южен. Община Пловдив предоставя и Колодрума за целта. В момента, в който от МВР постъпи информация към щаба, че към област Пловдив пътува голяма група бягащи от войната украинци, те ще бъдат посрещнати, увери Иванов. 
БТА