/ iStock/Getty Images
Нови пожари са избухнали в района на атомната електроцентрала в Чернобил, окупиран от руски сили, съобщиха украинските власти. Те призоваха за "демилитаризация" на сектора под егидата на ООН, предаде АФП.

„В зоната на изключване започнаха масови пожари, които могат да имат много сериозни последици“, написа украинският вицепремиер Ирина Верешчук в профила си в Telegram в неделя вечерта.

„Въпреки това, сега е невъзможно да се контролират и гасят напълно пожарите поради превземането на зоната на изключване от окупационните руски сили“, добави тя.

Няколко пожара в зоната около АЕЦ „Чернобил” са изгасени, други продължават да горят

„Затова настояваме Съветът за сигурност на ООН да предприеме незабавни действия за демилитаризиране на зоната на изключване на Чернобил“, продължи Верешчук.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи в неделя, че ситуацията със сигурността в украинските атомни електроцентрали остава непроменена. Миналата седмица тя прецени, че горските пожари около Чернобил не представляват сериозен риск от радиоактивно замърсяване.

От 9 март МААЕ престана да получава оперативни данни от Чернобил. Тя се обезпокои от липсата на ротация на персонала в централата от 20 март.

Руските военни сили са унищожили нова лаборатория в АЕЦ „Чернобил“

Заводът е превзет от руската армия на 24 февруари, първият ден от инвазията.

Реактор номер 4 на централата експлодира през 1986 г., причинявайки най-тежката гражданска ядрена катастрофа в историята. Покрит е с двоен саркофаг, единият построен от Съветския съюз и сега повреден, другият, по-модерен, открит през 2019 г. Останалите три реактора на централата постепенно бяха спрени след бедствието, последният през 2000 г.
БГНЕС