/ БГНЕС
Няколко пожара в зоната, забранена за достъп около Чернобилската атомна централа, са били изгасени, но други продължават да горят, съобщи Международната агенция за атомна енергия, предаде ДПА.

Ръководителят на агенцията Рафаел Гроси каза, че четири пожара са били изгасени.

Парламентът на Украйна каза по-рано тази седмица, че има седем пожара в район с площ два квадратни километра и че те вероятно са предизвикани от руски обстрел или са умишлен палеж.

Руските военни сили са унищожили нова лаборатория в АЕЦ „Чернобил“

Зоната около централата е под руски контрол от началото на войната в Украйна. Украинските регулатори заявиха на МААЕ, че сега не правят измервания на радиационния фон в района, но казаха, че леко увеличаване на концентрациите на цезий е регистрирано в Киев и на още две места западно от Чернобил. Данните обаче не пораждат значително безпокойство, поясниха украинските регулатори.

Гроси заяви, че продължава да е изключително обезпокоен от ситуацията в Украйна и призова за спешно постигане на споразумение, което ще позволи на МААЕ да предостави техническа помощ за осигуряване на безопасни дейности в ядрените централи на страната, в това число и изпращане на експерти на място.


 
БТА