/ БТА
Общо 5978 украински бежанци, преминали през центъра за съдействие във Варна, са настанени в хотели по Черноморието, съобщи координаторът му Николай Стефанов. Той уточни, че бягащите от войната са настанени както по Северното, така и по Южното Черноморие. Част от преминалите през него напускат и се отправят към други дестинации.

Потокът на бежанци в центъра не намалява, каза още Стефанов. По думите му за 24 часа средно през него преминават между 600 и 800 души. На смяна в центъра работят повече от 20 души, като през деня доброволците са повече, защото има доста товарно-разтоварна дейност.

Областният управител на Варна Благомир Коцев допълни, че центърът функционира добре и се справят със ситуацията. Имаме идея да бъдат разделени потоците на украинците за първична и вторична помощ, каза още той.

По думите първична помощ - осигурявене на храна, настаняване и регистрация на новопристигналите, ще се извършва в Двореца на културата и спорта, където е позициониран центърът в момента. Вторична помощ за вече настанени украинци, ще бъде изнесена на друга локация, където те ще могат да ходят и да получават храна. Едно от местата, които се обсъждат за такава локация, е изоставен държавен хотел в курорта "Св.Св.Константин и Елена", който е в добро състояние, обясни Коцев.
БТА