Пловдив 2019
Пловдив 2019 / netinfo
20 авторски текста в 10 културни теми, над 150 архивни фотографии и произведения на изкуството, запечатани в 300 страници на три езика, представя фондация „Пловдив 2019“ в бутиковата антология – „България и Румъния – 10 години в Европейския Съюз.“ Ексклузивният тираж на изданието е 500 броя.

Много или малко са 10 години, осъзнали ли сме се като европейци за този период и какво означава всъщност това в динамичния геополитически пейзаж днес?  

Тези са едни от въпросите, на които дават пресечна точка в изданието организаторите от двете Европейски столици на културата-Пловдив 2019 и Тимишоара 2021.

Видео на CNN рекламира Пловдив

Двете столици на културата обединиха усилия през последните месеци в контекста на културните процеси, протичащи в двете държави – членки след включването им в голямото европейско семейство през 2007 година.

Редактор на изданието от българска страна е Димитър Стоянович - историк, главен редактор на списание L’Europeo и водещ на „Денят започва с Култура“ по БНТ 1. Съдържанието е символично разделено на – 10 години -  10 автора- 10 области на творчеството и културата от всяка страна.

„Културната промяна вече е в ход и нейните белези са навсякъде около нас. Театрите са пълни, книжарниците се множат, снимат се български филми.

Появява се видима градска култура, процъфтява младежкият субкултурен живот“, въвежда в темите текстът на известния културен антрополог Харалан Александров. 

Иван Тотев: „Пловдив – ЕСК 2019“ работи за имиджа на България 

В тези първи редове от книгата можем да намерим и основната провокация за осъществяване на този мащабен проект - динамичното развитие на културата е факт и Европейска столица на културата е важен международен двигател за остойностяване на това развитие.

В архитектурата, дизайна, визуалните изкуства, редом с киното, театъра, литературата, фотографията и книгоиздаването, ще открием имената на авторите Анета Василева, Лидия Манолова, Лъчезар Бояджиев, Геновева Димитрова, Явор Гърдев, Владимир Зарев, Лиляна Караджова, Светлозар Желев. Ретроспекция, анализ, личен опит и активно участие в процесите преди и след 2007 година, са вплели авторите в своите фрагменти в антологията, с дискретно поднесена доза позитивизъм и поглед в бъдещето.

Медиите също са намерили свое обособено място в специалното издание с особената гледна точка на Георги Лозанов за процесите в четвъртата власт в последното десетилетие.

Европредседателството и ЕСК - шанс да отворим дебата за опазване на културното си наследство

Безспорно в края на 2017, това е един от най-любопитните и амбициозни проекти за годишнината на двете съседни държави, поели по нелекия, но и същевременно силно мотивиращ път към общите ни европейско- културни ценности.

Разпространението на изданието е безплатно и то може да бъде намерено както в библиотеките, така и във всички градски пространства за култура и международните културни институти. Дигиталният вариант ще е достъпен на сайта на фондация „Пловдив 2019“.