/ iStock
Седмото издание на състезанието "Асеновградски баири", което ще се проведе на 7 и 8 май, включва дисциплините планинско колоездене и планинско бягане.

Най-дългата дистанция е 45 км за колоездачите и 40 километра - за бегачите. Това съобщиха организаторите от дирекция "Туризъм" към община Асеновград. От там уточняват, че събитието е с формат на фестивал, провежда се в два дни – по един за бягане и колоездене, с детски стартове и за двете дисциплини.

Надпреварата за най-малките ще се състои в централната част на града, след като бъдат изпратени големите от старт-финала към планината. За децата ще бъдат осигурени както медали, така томбола с много награди и лакомства. 
 
Новото за тази година е категорията електрически велосипеди, като в рамките на самото състезание всеки желаещ  ще може да си вземе под наем след предварителна заявка. На пунктове, по трасето, на старт-финала, грижата за комфорта на състезателите и доброто им настроение ще се  грижат десетки доброволци. Трасетата ще преминат през различни, интересни и емблематични участъци като манастира "Св. Петка Мулдавска", защитеното Родопско лале, връх Анатемата (с легенда за проклятие), през старта на парапланеристите в Добростан, през находище на уникалното и защитено в световен мащаб цвете Хаберлея, през резервата Червената стена, през красиви панорами, стръмни баири, зашумени дерета, клокочещи потоци.

По трасето ще бъде и забавно, и вкусно, тъй като на определени места ще има "бирена миля", рок концерт, домашна баница, традиционните за Асеновград станимашки сърмички, дегустация на вино, допълват организаторите. 

Трасето е съгласувано с Държавно горско стопанство и са взети всички мерки да не се излиза от пътеката и да не се нарушава неприкосновеността на флората и фауната на територията на резервата. 
БТА