/ dariknews.bg/архив
"Анкета за това с какво искат да се отопляват пловдивчани ще стартира в средата на септември тази година", съобщи зам.-кметът Розалин Петков.

Идеята е да се създаде база, от която да стане ясно какво точно е желаното основно потребление в града на тепетата. Проучването е предвидено за район „Централен“ и ще продължи два месеца, за да може до края на ноември местната управа да има готовност и когато се отвори ОП „Околна среда“, да е финализирала исканията си.

Пловдив е по средата в класацията на градовете в България с най-мръсен въздух

Поименно жителите на централния пловдивски район ще отговарят с какво се отопляват и искат ли да заместят печките с дърва и въглища с котли, еко - печки и климатици. Събраните данни ще бъдат използвани от местната управа за кандидатстване по европейски програми за финансиране, с който т. н. кюмбета, които се използват в Пловдив, да отидат в историята.

Както Дарик вече ви съобщи, 7 млн. лева се предвиждат по Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на общината за периода 2018-2023. Един от най-големите замърсители с фини прахови частици е именно отоплението на дърва и въглища.

Със 7 млн. лв. подменят печките на дърва и въглища в Пловдив с котли и климатици

Затова от градската управа предвиждат постепенно до 2023 г. да ги заменят с друг източник на отопление.
Очакванията са дотогава около 9000 жилища в Пловдив да заменят старите неефективни горивни инсталации.

Мерките, които са предвидени за повишаване качеството на въздуха в града на тепетата, включват още миене и метене на улиците с машини за отнемане на праха, използване на по-малко автомобилен транспорт и увеличаване броя на сградите и абонатите в Пловдив, присъединени към ТЕЦ и природен газ.