ОбС Пловдив
ОбС Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Искаме от държавата имоти за разширението на Голямоконарско шосе
По дневен ред от 19 точки заседава днес Общинският съвет на Пловдив.
 
Съветниците ще трябва да одобрят искане до Министерския съвет за безвъзмездно прехвърляне на имоти, държавна собственост, попадащи в реконструкцията и разширението на Голямоконарско шосе. Става въпрос за близо 70 % идеални части от два имота с обща площ от 720 кв.м и сграда с обща площ от 170 кв. м.
 
Освен това, ОбС ще гласува 2737 лева за самолетни билети и нощувки на 10-та ученици от ЕГ „Иван Вазов“, които гостуват в побратимения с Пловдив град Окаяма.  
 
В дневния ред на днешното заседание са включени още приемане на Наредбата за изменение и допълнение на реда и условията за финансиране на събития - част от Културния календар на града на тепетата, създаване на общинско предприятие „Социално предприятие за хора с увреждания“ и одобряване на инвестиционната програма на Комплексния онкологичен център в Пловдив.
 
Местният парламент ще трябва да гласува и 23 млн. лв. за изпълнението на Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на общината за периода 2018-2023 година. Дарик вече ви съобщи, че 7 милиона лева от сумата е за подмяната на печките на дърва и въглища в града. Очакванията са през следващите 5 години около 9000 жилища в Пловдив да заменят старите неефективни горивни инсталации с котли, еко - печки и климатици.
 
3 милиона лева пък са за миене и метене на улиците с машини за отнемане на праха, пак толкова са предвидени за стимули за използване на по-малко автомобилен транспорт, 1, 2 милиона лева са за затревяване и 1,5 милиона лева за ограничение на употребата на определени горива за отопление.
 
Предвидени са и 5,5 милиона лева за увеличение на броя на сградите и абонатите в Пловдив, присъединени към ТЕЦ и природен газ.