Дърва за огрев
Дърва за огрев / Снимка: Дарик, архив
Даваме 23 млн.лв. за чист въздух през следващите 5 години
7 милиона лева ще струва подмяната на печките на дърва и въглища в Пловдив с еко отопление. Това става ясно от Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на общината за периода 2018-2023, която ще бъде гласувана на утрешната сесия на ОбС. Общата сума, която градът заделя за чист въздух през следващите 5 години е над 23 милиона лева.

Пловдив държи първенството сред градовете в България с най-мръсен въздух. Най-големият замърсител с фини прахови частици е именно отоплението на дърва и въглища. Затова от градската управа предвиждат постепенно до 2023 година да ги заменят с друг източник на отопление. Очакванията са дотогава около 9000 жилища в Пловдив да заменят старите неефективни горивни инсталации с котли, еко - печки и климатици.

Мерките, които са предвидени за повишаване качеството на въздуха в града на тепетата, включват още заделяне на 3 милиона лева за миене и метене на улиците с машини за отнемане на праха, пак толкова за въвеждане на стимули за използване на по-малко автомобилен транспорт, 1,2 милиона лева за затревяване и 1,5 милиона лева за ограничение на употребата на определени горива за отопление.

Предвиждат се и 5,5 милиона лева за увеличение до 2023 година на броя на сградите и абонатите в Пловдив, присъединени към ТЕЦ и природен газ.