мръсен въздух
мръсен въздух / БГНЕС
Пловдив е по средата в класацията на градовете в България с най-мръсен въздух
98373
Пловдив е по средата в класацията на градовете в България с най-мръсен въздух
  • Пловдив е по средата в класацията на градовете в България с най-мръсен въздух
Пловдив има около три пъти повече нарушения от допустимото на нормите за чист въздух в рамките на една година. Това съобщи в града на тепетата министърът на околната среда и водите Нено Димов. Според него обаче, ако градът е бенефициент по оперативната програма „Околна среда“, по която България може са получи 111 милиона евро за чистотата на атмосферния въздух, този проблем може да се реши. На челните места по мръсен въздух в страната са Видин, Монтана и Горна Оряховица, а Пловдив е по средата на таблицата, стана ясно още от думите на министъра на околната среда и водите.
 
В Пловдив Нено Димов посочи още, че битовото отопление е ключов проблем за замърсяването на въздуха в страната и основните усилия на държавата трябва да се насочат в замяната му с газификация, топлофикация или други по-екологични възможности.
 
Всяка от изброените мерки е допустима и може да бъде финансирана със средства от Европа, но към момента се водят преговори от страна на България за това повече общини да бъдат включени като бенефициенти, каза още министърът на околната среда и водите.
 
В Пловдив министър Димов даде старт на изграждането на нов фитнес на открито в район „Южен“.