/ снимка: Кирил Кирилов
OPERA OPEN
97869
OPERA OPEN
  • OPERA OPEN
Петото поред издание на OPERA OPEN стартира на 23 юни на Античния театър. За своеобразния юбилей на фестивала на Държавна опера-Пловдив разказа директорът на културната институция доц. Нина Найденова. Първият спектакъл е „Мадам Бътерфлай“ на Пучини. В ролята на гейшата Чо-Чо-Сан се превъплъщава сопраното от Южна Корея Хай-Йоон Ли. Диригент на представлението е италианецът Якопо Сипари ди Паскероли.

Най-накрая: Приеха Бюджет 2018 на ЕСК

Общо 12 спектакъла ще участват в летния музикален форум
. Следващата седмица е балетът „Лебедово езеро“ на Чайковски със солисти от Болшой театър, за който всички билети са изкупени. Програмата е разнообразна и включва опера, балет, оперета, мултимедия, както и превръщащия се в традиция пиано дуел, който тази година ще е между двама германски музикални виртуози.

За четири години посетителите на оперни постановки са се увеличили драстично, коментира Найденова. Смело мога да заявя, че градът вече е оперна дестинация и трябва да обсъдим начините да се направи актуална статистика какъв е потокът от туристи, дошли специално за фестивала, каза още тя.  

12 млн. лв. бюджет иска „Пловдив 2019“ за догодина, 2 милиона от тях за събитието, което ще открие ЕСК

OPERA OPEN ще приключи на 28 юли със спектакъла „Кармен“ на Бизе. В главната роля влиза мецосопраното Надя Кръстева. Диригент на представлението е полякът Гжегож Новак.

Фестивалът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Чуйте и от приложеното аудио.