/ ThinkStock/Getty Images
83-годишна жена изгоря с 2100 лв. от телефонни измамници, съобщиха от полицията. Пловдивски криминалисти работят по разкриване на извършителите. Пенсионерката потърсила помощ в неделя, 8 юли в Първо районно управление.

Жертва на ало измама: Заплашиха ме, че ще ми отрежат пръстите

Около 15.10 часа на мобилния й телефон позвънил мъж, който се представил за полицейски служител. Убедил я, че трябва да помогне за провежданата операция по задържане на група измамници и доверчивата жена хвърлила през терасата 300 лева.

В рамките на следващите три часа последвали многократни подобни обаждания с искане за още пари. Повярвала на сценария, пенсионерката изтеглила от банкомат сумата от 1800 лв. и ги предала на непознат, който я чакал наблизо.

В рамките на образуваното досъдебно производство са предприети оперативни и издирвателни действия за установяване авторите на престъплението.

Телефонни измамници се представяли за политици

Областната дирекция на МВР обръща внимание, че при получаване на подобен вид телефонно обаждане, гражданите незабавно трябва да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции – разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверяват личните данни и се издава съответен документ. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да ги предупредят как случайно може да станат жертва на измама.