Пазарджишките цигани на бунт срещу полицейското насилие
Пазарджишките цигани на бунт срещу полицейското насилие / netinfo

Протестен мининг- шествие под мотото "Спрете полицейското насилие над мирни и невинни хора", организира Евророма днес в Пазарджик. Повод за протеста на ромите е необоснованото, по думите им, насилие от страна на пазарджишката полиция и пловдивската жандармерия на 13 октомври през нощта. Полицията и жандармерията бяха мобилизирани в пазарджишката циганска махала заради възникнал побой между 400 жители на гетото.

Вчера областният управител на Пазарджик и кметът на града поискаха оставката на шефа на полицията Емил Ганчев заради сигналите за упражнено полицейско насилие и саморазправа по време на поктушаването на побоя. Назначена е специализирана проверка от Областта и кметството в Пазарджик за доказване на нанесени телесни и имуществени щети в ромския квартал “Изток”.

Ще бъде изготвен списък на всички бити роми, на които им е отказано да бъдат освидетелствани в Съдебна медицина, за да бъдат те и семействата им обезвъзмездени.

На днешния протестен митинг- шествие се очаква да присъстват десетки хиляди роми, както от Пазарджик, така и от близките до града села.