Паяци ще вдигат коли, паркирали на чуждо място
Паяци ще вдигат коли, паркирали на чуждо място / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив

850 гаражни клетки ще бъдат премахнати от район „Централен“ съобщи новият кмет Георги Стаменов. По думите му годишният приход от таксите за тях възлиза на 250 хил.лева.

Вчера кметът Иван Тотев съобщи, че до две години Община Пловдив ще премахне всички гаражни клетки от район „Централен“. Идеята предвижда в рамките на следващите 24 месеца гаражните клетки да бъдат поетапно премахвани, а шофьорите ще имат гарантирано персонално паркомясто срещу 15 лева на месец, на което ще бъде написан регистрационния номер на автомобила.

„Ако някой паркира на място, което не е за неговият автомобил, то ще идва паяк, който ще репатрира колата“, разказа още днес Георги Стаменов.

За момента идеята остава пилотна само за район „Централен“, като ако сработи добре, поетапно ще бъдат премахвани и гаражите в останалите райони. Това е част от концепцията на Пловдив, свързана с Европейска столица на културата.

Премахването ще започне от януари 2016-та година, по схеми предложени от районната администрация. Местата, на които са се намирали гаражите, ще бъдат облагородявани.